D.I.C. Veritas

Мркшић пребачен у затвор у Португалији

Миле Мркшић пребачен у Потугалију на издржавање 20-годишње казне затвора. Мркшић осуђен због злочина над несрпским затвореницима на фарми Овчара код Вуковара 1991. године.

 

Хашки осуђеник Миле Мркшић пребачен је у Португалију где ће издржавати 20-годишњу казну затвора, на коју га је осудио Међународни трибунал због злочина над несрпским затвореницима на фарми Овчара код Вуковара 1991. године, саопштио тај суд.

Мркшић је осуђен 27. септембра 2007. године на 20 година затвора, а на издржавање казне у Португалију пребачен је јуче.

Судско веће је прогласило Мркшића кривим за помагање и подржавање убиства, мучења и окрутног поступања према ратним заробљеницима на пољопривредном добру Овчара, код Вуковара, 20. новембра 1991. године.

Лица осуђена у Трибуналу не служе казну у притворској јединици Трибунала, подсећа се у саопштењу суда и додаје да они казне служе изван Холандије у некој од држава са којима је Трибунал потписао споразум о служењу казни. До данас трибунал има такве споразуме са 17 држава.

Председник Трибунала је 26. јануара донео одлуку о томе да Мркшић служи казну у Португалији. Он је први хашки осуђеник који је пребачен у Португалију, наводи се у саопштењу Хашког трибунала.

//  

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.