D.I.C. Veritas

РТС, 23.09.2013., Николић: Тесла савременик будућности

Председник Србије Томислав Николић открио споменик Николи Тесли на Лонг Ајленду. Теслине идеје биле су веће од његовог доба, веће од свега што је наука до тада створила и применила, рекао Николић и поручио да је Тесла био човек будућности.

Теслине идеје биле су веће од његовог доба, веће од свега што је наука до тада створила и применила, Тесла је био човек будућности, изјавио је у Њујорку председник Србије Томислав Николић и оценио да се о Николи Тесли не може и не сме говорити другачије “неголи као о нашем савременику који ће бити савременик и генерација које долазе после нас”.

“Данас стојимо пред спомеником подигнутим у част највећег генија кога је отхранила српска мајка и, као Богородица, поклонила човечанству”, истакао је Николић, откривајући споменик научнику Николи Тесли на Лонг Ајленду.

“Рођен као Србин, умро као Американац, Тесла је постао још један историјски чвор који везује судбине и пријатељство наших држава и народа”, истакао је Николић.

Он је рекао да су Теслине одреднице српски народ, чији је припадник, и америчка држава, која је развила његове научне потенцијале, напомињући да је Тесла, ипак, на почетку и крају, задужио цело човечанство.

“И Србин и Американац, или ни Србин ни Американац, већ грађанин света. Теслиног света, осветљеног света равноправних, какав још нисмо створили, а то му дугујемо”, рекао је Николић.

“Колико год да је осветлио планету, толико је изнутра осветлио и сваког човека понаособ”, оценио је Николић.

Према његовим речима, Теслин допринос човечанству поприма митске димензије – укротио је водопаде, извршио Библијски задатак да буде светлост и у мраку, подарио је иновације на којима се данас заснива све што је некада била фантастика и домен писаца и маштара.

“Човеку је подарио светлост и напредак, прихватајући без речи отпора личну жртву и тешку усамљеност коју сваки геније носи као свој усуд”, рекао је Николић.

“Окован незнањима и неприхватањем научне средине, као Прометеј за Кавказ, веровао је у своју мисао и мисију, веровао је да ће га, тамо далеко у будућности, препознати у свом сјају. Геније одбија Нобелову награду. Умире мирно и тихо у скромној хотелској соби”, подсетио је Николић.

“Тесла се никада неће одрећи свог српског корена, православног дрвеног крста са очевих груди и десетерачког стиха којим га је мати васпитавала, али никада неће заборавити ни подршку, широм отворена врата Америке без чијег схватања напретка и визионарства његове идеје никада не би постале стварност”, закључио је Николић.

Споменик, који је дело академика Николе Коке Јанковића, постављен је поводом обележавања седамдесет година од Теслине смрти, у насељу Шорхем на Лонг Ајланду испред Теслине лабораторије.

То је поклон државе Србије граду Њујорку.

На предњој страни споменика исписано је “Тесла – Србин и Американац”, његова година рођења, смрти и ознака Теслине јединице.

На полеђини споменика су угравиране Теслине речи које је он изговорио приликом посете Београду – “Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се моје наде испуне, најслађа мисао ће ми бити та да је то дело једног Србина”.

Док је Николић откривао споменик, оркестар је одсвирао “Тамо далеко”. На церемонији је наступио и српски виолиниста светског гласа Стефан Миленковић.

Председник Николић борави у вишедневној посети Њујорку, где се већ састао са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

Како је предвиђено, Николић ће учествовати на Генералној скупштини УН, а на маргинама тог скупа ће имати више билатералних састанака.

Такође, Николић ће присуствовати пријему који традиционално за светске лидере окупљење у УН приређује председник САД Барак Обама.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.