D.I.C. Veritas

Vesti, 28.08.2014., Odalović: Odnos prema nestalima u regionu nije isti

Ni jedno jedino identifikovano telo sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine ove godine nije stiglo u Srbiju, dok su porodice nestalih iz Hrvatske preuzele 39 tela, rečeno je u četvrtak u Beogradu na skupu povodom Međunarodnog dana nestalih.

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija ispunjava sve obaveze u oblasti traganja i rasvetljavanja sudbina nestalih, kojih u regionu još ima 11.175, i da će za desetak dana biti rešena sudbina pedsetak nestalih albanske nacionalnosti čiji su ostaci pronađeni u Rudnici kod Raške.

Odalović je ukazao da broj tela koje su Srpske porodice preuzele govori da ne postoji isti odnos prema žrtvama u regionu.

 To govori da organi i institucije na teritorijama na kojima tražimo žrtve ne čine dovoljno i da na njih treba izvrišiti pritisak”, rekao je Odalović.

 Odalović je rekao i da je od 2012. do 2013. godine rešeno 705 sudbina nestalih, a od Dana nestalih 2013. do danas – 671. Prema njegovim rečima, ova dinamika govori da će se problem još dugo rešavati.

 Posvećeni jesmo, ali zadovoljni nismo”, rekao je Odalović.

 Odalović je ocenio da će Deklaracija o ulozi države u resavanju pitanja nestalih usled oružanih sukoba i kršenju ljudskih prava, koju će sutra u Mostaru potpisati predsednici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore uneti novi kvalitet u identifikaciji nestalih.

 Zaštitnik građana Saša Janković rad Kancelarije je ocenio kao dobar i dodao da je potrebno da se više pažnje skreće na problem nestalih, jer se stradanja, bez rasvetljavanja njihovih sudbina, nastavaljaju i u miru.

Trećinu nestalih u regionu čine Srbi

Podaci Komisije za nestale pokazuje da se u Hrvatskoj traga za još 1.496 nestalih. Prema podacima Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije taj broj je veći za 729 Srba. Predsednik Kordinacije Dragan Pjevač naveo je da su BiH traga za 1.600 nestalih Srba, a na KiM za još 532.

“Od ukupnog broja nestalih u regionu 11.175, trećinu (4.022) čine čine Srbi”, rekao je Pjevač i ocenio da će sve biti u redu ako se ostvari sadržaj Deklaracije koja se usvaja sutra u Mostaru.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.