D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 17.07.2020, Zafranovićev film “Djeca Kozare” dobio novac za snimanje

BEOGRAD - Kako “Večernje Novosti” nezvanično saznaju, posle tri pokušaja na konkursima Filmskog centra Srbije (od toga dva puta u kategoriji za igrane filmove sa nacionalnom temom), projektu “Djeca Kozare” reditelja Lordana Zafranovića konačno stiže podrška.

Za film koji govori o stradanju srpskog naroda i najtragičnijim trenucima naše istorije u doba NDH, koji će snimati po scenariju Arsena Diklića, Zafranoviću ovog puta stiže podrška u iznosu od 30.000.000 dinara. To je rezultat konkursa koji je FCS objavio 19. februara ove godine, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa nacionalnom temom.

Prethodni bezuspešni pokušaji Zafranovića, podsećanja radi, ispraćeni su velikom polemikom u delu naše javnosti, iako su iz FCS stizale pohvale projektu “Djeca Kozara”, a obrazloženje za takve odluke konkursnih komisija bili su mali budžeti i nedostatak novca. Kako je Zafranović tada izjavljivao za “Novosti”, čitava priča o “Djeci Kozare” dobila je vrlo neprijatne razmere, a to, po njemu, samo govori o nesređenoj situaciji unutar kinematografije, i o velikoj borbi za državni novac, u kojoj su konkursi postali “vučja jama”.

Poslednji put u Srbiji Zafranović je snimao u Somboru sredinom 2018, kratki film “Porajmos 101”, po istoimenom romanu Dušana Savića, koji još nije premijerno prikazan.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.