D.I.C. Veritas

24sata.hr, 10.04.2022, Ministarstvo branitelja o Raosu: ‘Njegovo obraćanje nije bilo predviđeno’. Vlada se ogradila

Na izjave Matka Raosa, izaslanika ministra branitelja, reagirali su i iz Ministarstva, ali i iz Vlade koja je poručila kako na obljetnici nije bio njihov izaslanik te da se od tih izjava ograđuju

Nakon što je SDP u nedjelju osudio izjavu izaslanika ministra branitelja brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu, reagirali su i iz Banskih dvora.

- Nije bio tamo Vladin izaslanik niti je govorio u ime Vlade RH. Ograđujemo se – poručili su kratko.

Ubrzo su se oglasili iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

- Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno – priopćili su.

- Također, ističemo kako je g. Raos izjavu dao u svoje ime, a ne u ime Ministarstva te se ograđujemo od iste – dodali su.

‘Da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni Hrvatske’

Raos je ranije u nedjelju prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu izjavio: “Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske.”

Desetog travnja 1941. proglašena je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska.

U priopćenju koje je poslao SDP stoji kako stranka osuđuje skup u Splitu kao i izjave izaslanika ministra branitelja.

- Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni – poručili su te pozvali ministra i Vladu da se ograde od skupa i riječi izaslanika.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.