D.I.C. Veritas

24sata.hr, 20.07.2019, Trijumf Dane Budisavljević, a ‘General’ bez glavnih nagrada…

Velika Zlatna Arena za najbolji film na 66. Pulskome filmskom festivalu dodijeljena je filmu ‘Dnevnik Dane Budisavljević’ redateljice Dane Budisavljević, a osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule

Filmu ‘Dnevnik Diane Budisavljević', produkcijske kuće Hulahop d.o.o., pripale su još tri Zlatne Arene i to za režiju redateljici Dani Budisavljević, za glazbu Alenu (41) i Nenadu Sinkauzu (39) te za montažu Marku Ferkoviću.

Pula: Zlatna Arena: Dnevnik Diane Budisavljević Foto: Twitter @DonAliKihot

Prema odluci Ocjenjivačkog suda Hrvatskog natjecateljskog programa, film ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj' redatelja Predraga Ličine (47) osvojio je četiri Zlatne Arene i to Selena Orb za kostimografiju, Jana Piacun za scenografiju, dok se Zlatne Arene za masku dodjeljuju Svetlani Gutić Miroslavu Lakobriji (42) a za najbolju glavnu žensku ulogu Hristini Popović (37) za ulogu Franke Anić u spomenutom filmu. ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’ dobitnik je i Nagrade Breza za najboljeg debitanta na festivalu.

Film ‘General' redatelja Antuna Vrdoljaka (88) osvojio je tri Zlatne Arene i to Borko Perić za najbolju sporednu mušku ulogu, Olga Pakalović za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu te Zvonimir Krivec za specijalne efekte.

Film ‘Moj dida je pao s Marsa' redatelja Marine Andree Škop (46) i Dražena Žarkovića (48) osvojio je dvije Zlatne Arene koje se dodjeljuju Krstu Jaramu,Michalu StrussuAntoniju IlicuGoranu Stojniću MagicLabu i Hommageu za vizualne efekte te za kameru koja je pripala Svenu Pepeoniku.

Filmu ‘Koja je ovo država' pripale su dvije Zlatne Arene i to za scenarij Mati Matišiću (54) te za najbolju glavnu mušku ulogu Krešimiru Mikiću (45). Film ‘F 20' redatelja Arsena Antona Ostojića (53) osvojio je Zlatnu Arenu za oblikovanje zvuka i pripala je Dariju Domitroviću.

U konkurenciji manjinskih hrvatskih koprodukcija Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je filmu ‘Rafael' redatelja Bena Sombogaarta (71), za režiju je pripala Teoni Strugar Mitevskoj (45) za film ‘Bog postoji, njeno ima je Petrunija' dok je Zlatna Arena za glumačko ostvarenje dodijeljena Juditi Frnković Brdar (37) za ulogu Ane  u filmu ‘Izbrisana’ redatelja Mihe Mazzinija (58).

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Damir Terešak (64)i članovi Pavao Pavličić (72),  Dijana Vidušin (37), Jasna Rossini i Tomislav Čegir.

Nagrada ocjenjivačkog suda Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana Fedeora za najbolji hrvatski dugometražni film ide ‘Dnevniku Diane Budisavljević', a priznanje za najbolju manjinsku ide filmu ‘Šavovi' redatelja Miroslava Terzića (50), a ocjenjivački sud posebno je pohvalio glumicu Juditu Franković Brdar za ulogu u filmu ‘Izbrisana’.

 Nagrade će dobitnicima biti predane večeras u pulskoj Areni prije prikazivanja filma posvećenog velikanu hrvatske glazbe Oliveru Dragojeviću. 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.