D.I.C. Veritas

Večernji list, 21.09.2017, Martićevci se terete da su bračni par vezali, izveli iz stana i streljali

Obojica optuženika nedostupni su hrvatskom pravosuđu.

Državljanin Srbije (49) i državljanin BiH (46) optuženi su za ratni zločin nad  civilima  počinjen u selu Volinja 23. srpnja 1991., a optužnicu protiv njih   podiglo  je  Županijsko  državno  odvjetništvo  u  Zagrebu.  Obojica optuženika nedostupni su hrvatskom pravosuđu.

Prema  optužnici,  njih  se dvojica terete da su 23. srpnja 1991. u Volinji kao pripadnici specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova tzv. SAO Krajine zvani “martićevci”, zajedno s danas pokojnim 40-godišnjakom došli u stan  jednog bračnog para. Izgovor im je bio da traže radio stanicu koju je bračni  par  navodno koristio kako bi o kretanju “martićevaca” obavještavao hrvatske  oružane  snage. Iako su bili svjesni da je riječ o civilima, koji ni  na  koji način nisu sudjelovali u oružanom sukobu, optuženici su bračni par  svezali  užetom,  izveli  ih iz stana te su ih odveli na brdo Prevršac gdje su ih ubili.

DORH  je inače nedavno objavio statistiku koja se tiče procesuiranja ratnih zločina u 2016. te prvoj polovici 2017. Prema tim podacima, specijalizirana tužiteljstva  u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku su u tom periodu optužili 84  osobe za ratne zločine. U istom razdoblju sudovi su zbog ratnih zločina donijeli presude protiv 21 osobe. Od 21 osobe, 13 ih je proglašeno krivim i osuđeno,   dok  ih  je osam oslobođeno  optužbi.  U  tih  osam  slučajeva tužiteljstvo  se  žalilo, a 2016. pokrenuta je istraga protiv 29 osoba zbog ratnih zločina.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.