D.I.C. Veritas

7dnevno.hr, 22.03.2024, Đorđe i Zlatko sumnjiče se za sulud ratni zločin: Doista je suludo što su radili s otvorenim plamenom

Splitsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Zlatka Ivaza (60) zvanog Šušlje iz Siverića i Drnišanina Đorđa Mirčetića (58) zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva, a splitski sudac istrage im je na prijedlog tužiteljstva odredio istražni zatvor.

Ivazu i Mirčetiću na teret se stavlja da su se u rujnu i prosincu 1991., u privremeno okupiranom Siveriću, Badnju i Drnišu, a tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku kao i tijekom oružanog sukoba JNA, paravojnih postrojbi milicije i teritorijalne obrane tvorevine tzv. SAO Krajine, kao pripadnici JNA ogriješili o odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba.

Osim toga, smatra se da su postupali protivno odredbama Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama jer su, nakon što su okupirali navedena tri mjesta s okolnim naseljima, iz istih protjerali većinu građana hrvatske nacionalnosti.

 

Ničim izazvani palili sve što su stigli

Također, sumnja se da su ničim izazvani bez ikakva povoda i razloga, otvorenim plamenom zapalili 21 kuću i drugi objekt u vlasništvu građana hrvatske nacionalnosti pričinivši ogromnu materijalnu štetu od preko 1,3 milijuna eura, točnije oko 1,370.000,00 eura.

Branitelji dvojice osumnjičenih ukazuju da u konkretnom slučaju nema nikakvih dokaza za osnovanu sumnju da bi počinili navedena djela, no tužiteljstvo je uvjereno u suprotno jer svoje tvrdnje zasnivaju iz sadržaja dokumentacije priložene kaznenoj prijavi šibenske policije, a od važnosti su im i svjedočki iskazi četiri osobe te obavijesna kazivanja osam presumptivnih svjedoka.

Također, iako osumnjičenikovi odvjetnici tvrde i da nema osnove za određivanjem istražnog zatvora, tužiteljstvo podsjeća da je osumnjičeni dvojac tijekom Vojnoredarstvene akcije Oluja prije 29 godina pobjegao iz Hrvatske u koju se više, iako imaju dvojno državljanstvo, nisu vraćali.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.