D.I.C. Veritas

Агенције, НСПМ, 04.08.2017, Милорад Додик: Верујем да ће Србија и РС бити једно; Александар Вучић: Србија жели мир, нећемо сукобе, хоћемо будућност [Видео]

Нови Сад — Председник Србије Александар Вучић навео је да су 4. и 5. август тужни дани за све оне који имају ишта српско, али и додао да је истовремено и поносан.

Он је на обележавању Дана сећања на жртве “Олује” у Ветернику навео да је поносан када види окупљене људе који без жеље за осветом и одмаздом обележавају страдање српског народа.

“Морам рећи да сам поносан када оволико људи без икаквих ружних речи обележава страдање свог народа. Тог 5. августа нисмо изгубили све, али смо изгубили градове, хиљаде домова, изгубили смо људе који су убијени само зато што су носили српско име и презиме”, рекао је Вучић.

Како каже, измерити трагедију Срба западно од Дрине, а посебно Крајишника, готово је немогуће.

“Неки су лили сузе радоснице и певали победничке песме, док су се други нашли у чуду политичког пораза. Данас сам поносан што смо сви овде заједно. Нећемо сукобе, хоћемо будућност, али нећемо дати никоме да нас понижава“, рекао је он.

“Немамо више право да губимо главе. Никоме не претимо, али не дајемо никоме да некажњено убија Србе. То је политика Србије”, рекао је он.

Он је указао да Србија жели мир, сарадњу са свима о свим отвореним питањима.

“Не знам да ли данашња Хрватска има снаге да се суочи са резултатом ‘Олује', али зато Србија има снаге да читав свет сваке године подсећа, као што данас има снаге да заштити свој народ и не дозволи прогоне”, поручује српски председник.

“Олуја” је, каже, злочин “грозан и страшан”, али су данас Срби дигли главу, Срби желе будућност и мир, али никада и никоме неће дозволити да их понижава.

“Данас се сећамо наше деце која су убијена, присећамо се свих наших жртава, мислимо на родитеље којима су убијена деца и одузета им сва срећа. Све се то догодило у само неколико дана августа 1995. године у сунчаном дану, остали су пустош и страх. Имали су директну војну и логистичку подршку Западних сила и НАТО и тог месеца је настављен злочин који не застарева”, рекао је Вучић.

Обећао је да ће се сваког августа одавати пошта страдалима. “Нека је вечна слава свим Србима убијеним само зато што су Срби, живела Република Српска, живела Србија”, рекао је Вучић.

Он је навео да не зна да ли ће суседи Србије “икада престати да славе нашу несрећу”, додајући да зна да ће Срби увек имати “глас који се чује и који говори да је 1995. године српски народ доживео страшну трагедију”.

“Рекао сам и у Јасеновцу, ниједну више Олују и никада више српски народ не би могао да проживи. Обећавам вам да српски више неће дозволити спровођење таквих акција“, додао је он.

Вучић је говорио убијању Срба, уништавању српских кућа, цркава, гробља….

“Не знам да ли данашња Хрватска има снаге да се суочи са резултатима Олује, али Србија има снаге да је сваке године на то подесћа”, рекао је Вучић.

Он је Крајишницима пожелео добродошлицу и вечерас и увек у Србију, наводећи да ;”ни за кога на свету Србија није тако добра и лепа као за јуначке Крајишнике”.

Милорад Додик: Верујем да ће Србија и РС бити једно, у територијалном и државном смислу

Нови Сад — Председник РС Милорад Додик изјавио је да је акција “Олуја“ била завршни чин нечега што је давно планирано и што је постала званична политика НДХ.

Како је рекао, то је био план НДХ да Србе побије, протера и прекрсти.

Додик је на обележавању 22. годишњице страдања Срба у тој акцији хрватске војске у Новом Саду казао да су Срби напустили своја огњишта, јер је “претио комплетан помор”.

Претило је да нас побију све до задњег уз асистенцију медјународне заједнице која је годинама осмишљавала и реализовала пројекте широм Југославије, који су могли да се окрактеришу као антисрспки”, рекао је Додик.

Он је поручио да се морамо окренути животу и да верујемо у Србију и РС.

“Верујем да ћемо бити једно. У територијалном и државном смислу“, рекао је Додик.

Он је поруцио народу да дају снагу председнику Вучићу, Влади Србије и РС да се изборе и да наставе да се боре да не бисмо нестали.

Он је на манифестацији у Новом Саду истакао да је Србија хтела мир, а да је под патронатом тадашње медјународне заједнице, која се, како каже, ни данас није променила, добила етничко чишћење.

“Срби су остали окупљени, остали смо јаки, данас су Србија и РС најстабилније у региону. Наше институције функционису, насе владе и парламенти нису угрожени“, рекао је Додик и додао да Србија са председником Александром Вучићем добија нову снагу.

Обраћајући се Вучићу, он је рекао да није заборавио његово обећање да никада неће дозволити да неко од Срба у региону буде “почишћен“ и да ће Србија стати иза свог народа.

Србији каже, жели све најобље, али и другима, додавши да пружа руку помирења и прихвата их, али наглашава да у томе не треба бити ни наиван.

“Показите једно место где су Срби масовно побили Хрвате, засто нисте дозволили да се у Глини обележи страдаје Срба, а опет РС и Србија дају сва права националној заједници Хрвата“, рекао је Додик.

Патријарх Иринеј: Ако један народ базира своју историју на крви и злочину не може да очекује ништа добро у будућности

Нови Сад — Српски патријарх Иринеј оценио је да је српски народ 4. и 5. августа 1995. године у акцији “Олуја” доживео страшну трагедију коју мора опростити.

Навео је да ту трагедију српски народ никада не сме заборавити како се не би поновила.

Он је на обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба на стадиону Фудбалског клуба “Ветерник” у Новом Саду рекао да Срби још увек памте ту страшну трагедију питајући се “откуд и зашто” и “који је то разлог да нас браћа Хришћани толико мрзе”.

“Хоћемо ли размишљати о освети, не браћо мила, то није својствено православљу. Ми не размишљамо о освети него као православни Хришћани то препуштамо праведном суду Божијем”, рекао је патријарх.

Навео је да се Србима 1995. године догодила 1941. и 1945. година.

“Нажалост поновила се година 1941. и 1945. у ‘95. години историје српског и хрватског народ. Тог трагичног дана испунило се оно што су непријатељи српског народа говорили и планирали неколико година уназад”, казао је патријарх.

Навео је да у годинама које долазе преостаје само да се Срби и Хрвати, односно православци и католици, воле.

Он је подсетио на догађаје из 1941. до 1945. године и рекао да смо се надали да се тако нешто не може поновити, али смо се преварили.

Патртијарх је указао на идеологију и “формулу” да се један део српског народа покрсти, други протера и трећи поубија.

“Страшна одлука” рекао је патријарх српски.

Он је подвукао да би, да је та одлука дошла од неког нехришћанског народа, то могли и разумети, али је, нажалост, дошла од народа који говори скоро истим језиком и сличне вере.

Према његовим речима, српски народ је доживео такву трагедију да се она може “изједначити само са трагедијом јеврејског и још једног народа”.

“Морамо и овога пута да кажемо да је за све што се дешавало и што се нажалост великим делом понавља крива једна црква и највиши представници те цркве”, рекао је патријарх Иринеј.

“Хоћемо ли размишљати о освети?”, запитао је патријарх и одговорио да нећемо.

“Не. Али, никако не смемо ни да заборавимо, јер ће се онда тај злочин поновити. Треба да им опростимо и молимо бога да им да оно што им је најпотребније, покајање, како би и они нама били пријатељи, као што ми њима јесмо”, рекао је патријарх СПЦ.

Према његовим речима, у годинама које долазе треба да живимо као суседи и као хришћани по јеванђељу и христовом учењу.

“Браћа наша римокатолици морају и треба да знају да ако један народ базира своју историју на крви и злочину не може да очекује ништа добро у будућности – то је закон, морални и божји” рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј претходно је служио парастос за све страдале.

На стадиону “Ветерник” у Новом Саду обележава се Дан сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији “Олуја”

Обележавање Дана сећања на страдале и прогнане Србе у војно-полицијској акцији Хрватске “Олуја” почело је вечерас на стадиону “Ветерник” у Новом Саду, пред више од 30.000 људи.
Обележавање је почело парастосом, који је служио патријарх Иринеј.

Обележавању присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, који ће се и обратити окупљенима, патријарх српски Иринеј, председница Владе Србије Ана Брнабић, министри, као и избегли и прогнани Срби, чланови породица страдалих у “Олуји”, грађани…

Присуствују и Срби из региона са којима је председник Вучић претходно одржао састанак у Градској кући у Новом Саду.

Од представника опозиције присутни су били председник покрајинског ДС Мирослав Васин и народни посланик Ђорђе Вукадиновић.

Своје сећање на август 1995. пренеће Бранка Максимовић, која је те године у избегличкој колони стигла у Србију.

У уметничком програму учествује и КУД Крајина.

У операцији “Олуја” убијено је 2.000, а протерано више од 200.000 Срба.

На стадиону има 30.000 људи, а све оближње улице су закчене.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.