D.I.C. Veritas

Alo, 04.11.2016., MOŽEMO LI SPREČITI BRISANJE ISTORIJE Srbija mora da sačuva bar mrtve u Kninu

Ima li Beograd snage da spreči brisanje Srba iz istorije Knina i Dalmacije?

Naime, posle živih na red su došli i mrtvi, jer će, prema aktuelnom hrvatskom zakonu, ukoliko deset godina ne plaćate grobno mesto, posmrtni ostaci biti iskopani i mesto ponovo izdato. I gledajući zakon, tu ništa nije sporno, ali kada se uzme u obzir da je nakon „Oluje” većina Srba proterana iz Knina i da im je onemogućen povratak, lepljenje upozorenja na pravoslavne nadgrobne spomenike u tom gradu u najmanju ruku samo je nastavak krvavog posla koji je započet još 1995. godine.

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug

Jedini način da se to spreči jeste da neko (prim. aut. ne mora porodica pokojnika) na godišnjem nivou izdvoji oko 2.000 dinara (130 kuna) za grobno mesto, a o tome da li Srbija može da zaustavi „etnički progon mrtvih Srba” iz Hrvatske, odnosno odvoji novac u tu svrhu, ministar Aleksandar Vulin za „Alo!” kaže:

- Onaj ko protera žive uvek završi proterivanjem mrtvih. I samo sećanje na Srbe je opasno. Grobovi svedoče o narodu koji je tu živeo i taj dokaz treba ukloniti. Ne znam koje su nam mogućnosti, ali ih svakako treba istražiti – poručio je Vulin.

Predsednik Udruženja „Veritas”, Savo Štrbac, smatra da bi novac za održavanje srpskih grobova trebalo sakupiti putem donacija ili preko države Srbije.

Savo Štrbac

Savo Štrbac, Foto: Tanjug

- Bilo je raznih ideja još od progona 1995. da se osnuju fondovi kako bi se sprečilo da Srbi u bescenje prodaju svoju imovinu, ali to nažalost nikada nije zaživelo u praksi. Po zakonu, grobno mesto, koliko ja znam, ne mora da plaća rodbina pokojnika, a pošto su srpske porodice ili proterane, ili su se jednostavno ugasile, tu obavezu bi na sebe mogli da preuzmu neki drugi.

Bio bi ponosan na „iskopavanja”: Tuđman

Bio bi ponosan na „iskopavanja”: Tuđman, Foto: EPA

U ovom slučaju, država Srbija, ili neko udruženje prognanih, ili putem pojedinačnih donacija moglo bi se sprečiti da nam i grobove unište i tako izbrišu sve tragove da smo nekada živeli na tom području. Podržavam takvu ideju i budite sigurni da ćemo nekako pokušati da obezbedimo sredstva kako bismo sprečili Hrvatsku da protera i mrtve Srbe – rekao je Štrbac za „Alo!”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.