D.I.C. Veritas

ALO, 29.09.2014., Srbi idu do Vrhovnog suda SAD!

Federalni sud u Čikagu doneo je odluku da nije nadležan po pitanju tužbe grupe američkih Srba poreklom iz Hrvatske, kojih u SAD ima oko 50.000. Oni terete vojnu konsultantsku firmu MPRI iz Sjedinjenih Američkih Država da je pripremala i obučavala hrvatske vojne snage za akciju “Oluja” 1995. godine, kada je na egzodus iz Hrvatske bilo primorano više od 300.000 autohtonih Srba.

Sudija Džon Li obrazložio je da pred američkim pravosuđem ne može biti pokrenut ovaj slučaj i tužitelje uputio da pravdu potraže na sudu u Hrvatskoj. Ovo obrazloženje nije konačno i advokati koji zastupaju tužbu imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu SAD.

Obezbedili genocid

Podsećanja radi, u tužbi se navodi da su hrvatski lideri poručili MPRI da žele da “uklone Srbe sa svoje teritorije”, te da je “planiranje operacije izvršeno u sedištu kompanije u Virdžiniji i u Hrvatskoj”.

- Operacija “Oluja” rezultirala je najvećim činom etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata. Nekoliko hiljada nedužnih civila bili su mete napada, ranjavanja i ubistava, zbog čega je od 300.000 do 350.000 pobeglo iz Krajine – ističe se u tužbi.

Navodi se, takođe, “da nije poznato da li je osoblje MPRI direktno učestvovalo u genocidu, već da je poznato da je ta firma obezbedila način da se genocid desi”.

Tužba je, u ime svih krajiških Srba, podneta 2010. godine i podnosioci traže odštetu od 10,4 milijarde dolara, uz kamate od 1995. godine. Savo Štrbac, direktor Veritasa, uveren je da će sve tri advokatske firme, koje sa oko 80 advokata zastupaju tužbu, nastaviti proces do krajnje, najviše instance.

- Sudija Li je u odluci naveo da se većina umešanosti MPRI u događaje iz srpske tužbe desila izvan američke teritorije, kao i da poslovi koje je MPRI obavljala u svom sedištu u Virdžiniji, u vezi sa pripremama “Oluje”, nisu dovoljni da bi se proglasila nadležnost američkog suda. Naši zastupnici imaju pravo žalbe i verujem da će nastaviti pravnu bitku. Više od 80 advokata iz tri kompanije zastupa tužbu i oni će, ako ustreba, ovaj proces nastaviti i u Hrvatskoj. Jer, sudija Li je u odluci takođe naveo da podržava podnosioce tužbe protiv MPRI i preporučio da podnesu civilne tužbe za ometanje i otimanje imovine, s obzirom na to da u tužbi stoji da su “hrvatske snage sistematski pljačkale i uništavale domove, poslove i useve, a neke kuće su i prisvojili”. A onda će hrvatski sudovi morati da osude MPRI, koja bi trebalo da isplati Srbima odštetu – smatra Štrbac.

U igri je veliki novčani odštetni zahtev.

- Prema pravilima, u ovoj vrsti posla u svetu je uobičajeno da advokati ne uzimaju unapred novac od klijenta, već se namiruju sa trećinom dosuđenog novca za odštetu. Ako ni zbog čega drugog, onda im je i ovo jak motiv da proces dobiju – pojašnjava Štrbac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.