D.I.C. Veritas

Amnesty International: Umjesto da zatvore ratne zločince, hrvatske vlasti se bune zbog presude Gotovini!

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu “Gotovina i Markač” donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak “što je moguće prije”, najavio je u srijedu na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) sudac Theodor Meron.

Ante GotovinaAnte GotovinaŽalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu “Gotovina i Markač” donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak “što je moguće prije”, najavio je u srijedu na statusnoj konferenciji pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) sudac Theodor Meron.

Obrana generala Gotovine zatražila je 4. studenoga prošle godine da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme “Oluje”, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije “Oluje”, u tijeku nje i nakon nje te karaktera topničkih napada HV-a tijekom “Oluje”.

Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog progona srpskih civila koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske u vrijeme Oluje.

Žalbena rasprava u ovom predmetu održana je 14. svibnja a statusne konferencije po pravilima suda održavaju se svakih 120 dana kako bi se razmotrila proceduralna pitanja i dala prilika pritvorenim osobama da se izjasne o uvjetima u pritvoru i njihovu zdravstvenom stanju. Zadnja statusna održana je 26. siječnja.

General Ante Gotovina kazao je na kratkom ročištu kako je s njegovim zdravstvenim stanjem sve u redu a na zahtjev generala Mladena Markača rasprava o njegovu zdravlju održana je na zatvorenoj sjednici.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.