D.I.C. Veritas

ATV, 03.02.2015., Reakcije na presudu o genocidu – Beograd razočaran, Zagreb razočaraniji [VIDEO]

Presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila naša očekivanja, prva je rekacija predsjednika Srbije na vijesti iz Haga.

Istorija je pokazala i pokazaće razmjere srpskog stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali i tokom akcije „Oluja“ , tvrdi Nikolić.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti:

Posebno je naglasio zločine u Medačkom džepu, gdje je hrvatska vojska pobila sve stanovnike, što i po međunarodnom pravu, kaže predsjednik Srbije, mora biti karakterisano kao genocid. Ali šta je tu je, stav međunarodnog suda ćemo poštovati, kaže Nikolić, koji je izricanje presude pratio zajedno sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

„Iako protivtužba Srbije nije usvojena, Međunarodni sud pravde je utvdio da su vlasti Hrvatske bile svesne da ce akcija „Oluja“ dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način je od strane najviše pravne instance, potvđeno da su hrvatske snage pocinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj. Uprkos nepravdi načinjen je ohrabrujući korak“, kaže Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije.

Nikolić je uvjeren da će biti dovoljno hrabrosti kako bi Srbija i Hrvatska zajedno rješavale sva pitanja koja bi region uvela u period trajnog mira i pomirenja. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske tvdi da se nakon izricanja presude u Hagu, neće moći pobjeći od osjecaja da je nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid. Bilo bi dobro da sve ovo bude potstrek za saradnju dva naroda i da konačno ostave iza sebe razmjerice, kaže Dodik, koji se prije samog izricanja presude sastao i sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Možda bi bila jedna od dobrih stvari koje treba učiniti nakon ovoga , a to je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj vezano za mnogo pojedničanih sudskih postupaka koji se vode protiv Srba u sudovima Hrvatske i na taj način da se pokaže da se na pravilan način shvatila ova presuda“, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na kraju svega svi će ostati u svojim istinama, a svi će ostati na istim pozicijama kao i ranije, zaključio je Dodik. Da su svi na istim pozicijama, saglasni su i u udruženjima Srba u Hrvatskoj. Kažu da su očekivali ovakav ishod i ne zaboravljaju da podsjete da javnost danima pripremana na nerješen ishod.

„Recimo mi ćemo se sigurno uhvatiti, ako sam dobro shvatio u toku čitanja presude, da je rečeno da je ‘Oluja’ etničko čišćenje, ali da etničko čišćenje nije modalitet genocida. Tako da ćemo mi tražiti ono sto je povoljno za nas. Po nekim mojim mjerilima ovakvi zaključci  mogu još više produbiti ovu krizu,  jer svako će da traži ono sto mu odgovra“, rekao je Savo Štrbac – direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“.

Štrbac objašnjava da je moguće zatražiti i reviziju u Hagu, ali pod uslovom da  jedna od strana dođe do novih dokaza. Na ulicama Beograda danas nije bilo iznenađenja nakon presude Međunarodnog suda

Povodom presude u Hagu reagovale su i političke stranke u Srbiji. Opoziciona stranke pozvale su  Hrvatsku da nakon ove presude ne slavi godišnjicu „Oluje“ kao državni praznik a oglasili su se i brojni analitičari, koji tvde da detaljna obrazloženja presuda tek treba pročitati ,naokon čega ce vjerovatno o svemu jos biti riječi.

Reakcije u Zagrebu

U Zagrebu se danas barem  ako je suditi po atmosferi po ulicama izricanje presude i nije  naročito pratilo. Ipak, za konačni rezultat svi su čuli i nisu zadovoljni. Sve što su sudije rekle dočekano je sa nevjericom. Vlast je ekspresno reagovala , a nezadovoljstvo nisu krili iako su pokušavali da smire strasti i javnosti sve predoče na što bezbolniji način. Razočarenje nisu krili ni građani. Nije im jasno da na kraju svega što se izdešavalo nema konkretnog krivca.

Svi se u Hrvatskoj sada hvataju za činjenicu i da je srpska protivtužba odbijena, I to jednoglasno. Premijer se oglasio odmah nakon što su sudije rekle svoje. Zoran Milanović je poručio da nije zodovoljan onim što je čuo. Nema geneocida kaže ali ima teških zločina i etničkog čišćenja. Odluku suda, dodaje, prihvata hladne glave.

Oglasila se i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić koja poručuje da Hrvatska ne bi ni isla na sud da nije imala utemeljenu tužbu. Ipak, podsjetila je javnost da se u ovom slučaju radi o veoma specifičnoj pravnoj odredbi. Ako nije bilo genocida, kaže Pusić, agresije jeste.

Ovakva presuda ne znači da nije bilo rata zločina i ubijanja.

Ovakav scenario se mogao očekivati rekao je odlazeći predsjednik Ivo Josipović. U svom maniru nije puno rekao ali jesu istoričari.  U prvim reakcijama neki od njih su postavili jasno pitanje. Ko će sada odgovarati za rat u Hrvatskoj uz konstataciju da je prag za genocid visoko postavljen. Kako god presuda je konačna i na nju nema zalbe.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.