D.I.C. Veritas

StudioB, 03.02.2014., Reakcije na presude MSP [Video]

Video prilog – Izjava Save Štrbca za StudioB povodom presuda MSP u sporu Srbija vs Hrvatska

 

Predsednik Srbije Tomisilav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima a sa druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno da je Hrvatska učinila masovan zločin prema Srbima.

Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi i protivtužbi Hrvatske i Srbije za genocid rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima.

“Sa druge strane iako protivtužba Srbije nije usvojena MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna aklcija Oluja dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatska snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj”, rekao je predsednik.

Time je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak.
“Iskreno se nadam da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta”, zaključio je Nikolić.

 
Selaković: Srbija nema razloga da bude nezadovoljna

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom su odbačene tužbe Srbije i Hrvatske je očekivana i Srbija nema razloga da bude nazadovoljna, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković. “Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja”, rekao je on novinarima u Hagu nakon čitanja odluke suda, prenela je Televizija N1.

Selaković je rekao i da je sud opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti. “Odlazak Srba iz Hrvatske je posledica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni. Vojna akcija ‘Oluja’ bila je usmerena na odlazak krajiških Srba s nihove teritorije.

Sud je pozvao obe strane na međusobnu pomoć i saradnju”, rekao je srpski ministar pravde. Selaković je rekao i da rezultat odluke po kontratužbi jeste da konačno Hrvatska i krajiške Srbe koji su njeni državljani počne da tretira kao nestala lica. “Sud jeste utvrdio da su vršeni zločni i od strane pripadnika JNA i od pripadnika hrvatske vojske”, rekao je Selaković.

On je dodao da se, potkrepljući tvrdnju o zločinima pripadnika JNA sud pozivao na presude Haškog tribunala, a za drugu tvrdnju te presude su izostale, ali je sud črvsto ostao na tvrdnji da je zločina bilo. “Ono što krajiški Srbi na prvom mestu ocekuju jeste da vide sudski epilog zločina koji su vršeni nad njihovim sunarodnicima, članovima porodica, sugrađanima i komšijama”, rekao je Selaković.

Ministar pravde je rekao i da će Srbija ostati maksimalno posvećena saradnji, stabilnosti i miru u regionu i ostati posvećena proceusiranju ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavija, ma ko bio počinilac i žrtva. “Kad su u pitanju drugi ratni zločini koji su vršeni na teritorijama van Hrvatske, kao što su Kosovo i BiH, ostajemo posvećeni politici mira. Mi ćemo procesuirati one zločine za koje budu postojali osnovi sumnje ili neka vrsta dokaza zločina”, rekao je Selaković.

 
Obradović: Ishod očekivan

Šef srpskog pravnog tima Saša Obradović ocenio je danas da je ishod postupka pred Međunarodnim sudom pravde očekivan, a da se o operaciji Oluja više ne može govoriti kao o zakonitoj vojnoj akciji hrvatskih snaga.

“Slučaj je završen, postupak koji je trajao 15 godina ostao je za nama, njegov ishod je onakav kakav smo očekivali. Hrvatska tužba nema svoj osnov u pravu, to je sud danas zaključio”, rekao je Obradović za Tanjug.

Za srpsku kontratužbu Obradović je rekao da je ona ispunila svoj dvojaki cilj.
“S jedne strane pojačali smo našu odbranu, s druge strane predstavili smo Međunarodnom sudu pravde, i on je to danas konstatovao, da su zločini tokom operacije Oluja izvršeni. O operaciji Oluja se više ne može govoriti kao o zakonitoj vojnoj akciji s ciljem oslobođenja određenih teritorija”, zaključio je Obradović.

 
Ministarstvo spoljnih poslova o presudi Međunarodnog suda

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je povodom današnje presude Međunarodnog suda pravde u Hagu da i Hrvatska i Srbija treba da ulože napore u rešavanje sudbine nestalih.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uvažava preporuku Suda da obe strane treba da ulože napore u rešavanje sudbine nestalih lica i uložiće dodatne napore u tom pravcu, smatrajući da će se na taj način stvoriti uslovi i da se sudbina Srba nestalih u Hrvatskoj što pre reši”, naveli su u saopštenju.

Kako su objasnili, Međunardodni sud pravde je odbacio obe tužbe za genocid, ali je konstatovao da su nad “krajiškim Srbima izvršeni teški zločini”, kao i da je namera hrvatskog rukovodstva bila da Srbi budu “proterani iz Krajine”.

“Sudska rasprava o zločinima opomena je svima da tako nešto ne sme da se ponovi, a obaveza koja proizilazi iz toga je da se svi odgovorni za zločine otkriju i kazne”, dodalo je Ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da pravni tim Srbije smatra da nema mesta nezadovoljstvu, jer je Međunarodni sud ocenio da Srbija nije počinila genocid.

 
Dodik: Presuda mora da se poštuje, ali genocid je počinjen  

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio u Beogradu da se presuda Međunarodnog suda pravde o odbacivanju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid mora prihvatiti, ali da se “ne može pobeći od osećanja srpskog naroda” da je nad Srbima u Hrvatskoj počinjen “zločin genocida”.

“Naravno da odluke suda moraju da se prihvate… Ipak, ne može se pobeći od osećaja srpskog naroda da je nad Srbima na prostoru Hrvatske počinjen zločin genocida”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare, pošto je s predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem gledao prenos izricanja presude.

On je kazao da istorijske, “populacione, imovinske i druge činjenice” dokazuju da je nad Srbima počinjen genocid. “Da ne govorimo o Drugom svetskom ratu i o nikada presuđenim zločinima u logoru Jasenovac, gde je pobijen ogroman broj Srba”, rekao je Dodik.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.