D.I.C. Veritas

Atv, 09.09.2014., 21 GODINA STRADANJA: Porodice ubijenih Srba po pravdu u Strazbur

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih u bivšoj Jugoslaviji Dragan Pjevač najavio je da će porodice Srba koje je hrvatska vojska pobila u „Medačkom džepu“ satisfakciju potražiti pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, jer je od Hrvatske ne mogu očekivati.

„U Hrvatskoj još nisu završeni svi predmeti. Ići ćemo pred Strazbur. Nije riječ uopšte o novcu. Riječ je o satisfakciji. Ubijena je moja majka i porodica mora da dobije satisfakciju za ovu bol“, rekao je Srni Pjevač, koji je u beogradskoj crkvi Svetog Marka prisustvovao parastosu za 88 Srba ubijenih na današnji dan 1993. godine u agresiji hrvatske vojske na sela Čitluk, Divoselo i Počitelj.

On je prislužio svijeću za dušu majke Boje, jedne od 17 žena svirepo ubijenih u toj akciji.

Napominjući da Hrvatska smatra da je tamo, kada je riječ o srpskim žrtvama, sve završeno i da će se porodice žrtava pomiriti s tim da za zločin u „Medačkom džepu“ niko nije odgovarao, Pjevač je poručio da će porodice nastaviti svoju borbu za pravdu i istinu.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, na današnji dan 1993. godine u podvelebitskim selima Počitelj, Čitluk i Divoselo u agresiji hrvatske vojske ubijeno je 88 Srba, od kojih 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila.

Među ubijenim civilima je 26 osoba starijih od 60 godina, te 17 žena. Za 14 nestalih se još traga. U vrijeme agresije, ta oblast se nalazila pod zaštitom UN.

Komandant Unprofora Žan Kot, koji je nakon akcije i intervencije snaga UN obišao sela, napisao je da u njima nije našao znakove života i da je riječ o sistematskom uništavanju.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.