D.I.C. Veritas

B92, 02.08.2016., Valjevo: Sirene u počast stradalima u “Oluji”

Valjevo — U petak, 5. avgusta u 12 sati, na teritoriji Valjeva oglasiće se sirene i na taj način biće odata počast stradalima u akciji hrvatske vojske “Oluja”.

“Povodom tragičnog stradanja velikog broja pripadnika srpskog naroda u akciji hrvatske vojske pod nazivom ‘Oluja', Organizacioni odbor Republike Srbije i Republike Srpske za obeležavanje 5. avgusta – Dana sećanja na stradanje i progon Srba, predvideo je između ostalog i oglašavanje sirena na teritoriji Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Operacija Oluja je bila vojna akcija Republike Hrvatske u avgustu 1995. godine. Cilj operacije je bio zauzimanje najvećeg dela teritorije Republike Srpske Krajine.

Trajala je četiri dana, završila se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem kontrole Republike Hrvatske nad tom teritorijom.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je operaciju „Oluja“ u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

Međutim u drugostepenoj presudi su takve tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni.

Sa teritorije RSK koju je zauzela hrvatska vojska izbeglo je oko 200.000 Srba.

Međunarodni sud pravde je februara 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i nakon operacije „Oluja“ dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da nije dokazana specifična genocidna namera.

U Hrvatskoj se 4. avgust slavi kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti” dok u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust je dan žalosti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.