D.I.C. Veritas

B92, 14.03.2017., Tužba Hrvatskoj u “nezgodnom trenutku”- 60 dana za odgovor

Zagreb se za 60 dana mora izjasniti o tužbi građana koji od Hrvatske traže odštetu za dela učinjena Srbima, Romima i Jevrejima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Zahtev za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete od tri i po milijarde dolara stiže u trenutku kada su u Hrvatskoj sve prisutniji ustaški simboli.

Predmet “Lalić i drugi protiv Države Hrvatske” traži naknadu za žrtve ustaškog režima, njihove naslednike i rodbinu.

Privatnu tužbu grupa američkih građana pokrenula je protiv jedne države, članice Evropske unije.

“Meni je s tog aspekta u jednu ruku drago što će sad svi ovi revizionisti, svi oni u Hrvatskoj koji su u zadnjih godinu dana počeli, neću reći veličati ali dopuštati da bi NDH mogla biti nešto što nije apsolutno zlo a to jeste apsolutno zlo, mora se ućutati”, rekao je bivši hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Hrvatska nije naslednica NDH, što jasno stoji u Ustavu – poručuje hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

“Niko ne vraća u ime NDH jer je to poražena kvislinška tvorenina i nitko nema ni obavezu da vraća u ime NDH. Ali ima obavezu prema svojim građanima, ima obavezu prema onima koji su trpili nepravdu od države koja je bila uspostavljena na prostoru današnje države”, naveo je Milorad Pupovac iz SNV.

Tužba je u Zagreb zvanično stigla u trenutku kada se u Hrvatskoj sve češće čuje ustaški pozdrav, veličaju osobe bliske režimu NDH i podižu spomenici ustašama.

“Ne može, mislim da sa jedne strane u Ustavu piše da se republika Hrvatska protivi NDH a sa druge strane da isplaćuje penzije, odnosno mirovine onima koji su se borili na toj strani i koji su činili zločin. Dakle koji su otvoreno bili na stani nacizma. E sad, mislim da je malo komplikovana ta priča zato što ogroman je broj onih koji su na neki način bili žrtve NDH, prvenstveno oni koji su ubijeni, ali i oni kojima je imovina oteta, koji su ostali ni bez čega. Naravno da je to ogroman problem zato što kad bi Hrvatska morala to da isplati ,odmah bi bankrotirala”, kaže istoričar Milovan Pisari.

Srbija u suštinskom smislu ne može imati taj problem, smatra direktor Agencije za restituciju. Srbija prva u Evropi ima zakon kojim otklanja posledice Holokausta, koji je bez ikakvih otpora usvojen, uveliko se primenjuje i drugima će poslužiti kao primer.

“Jedino što može da se pojavi kod nas je da neka budala rehabilituje Nedića, i da nas stavi u poziciju praktično agresora a ne one u kojoj smo bili a to je žrtve i to teške. Ja verujem da se to neće dogoditi. To bi bila zaista šizofrena situacija. One akte koje imamo mi, koe ima vlada, oni ukazuju na jasan stav države antifašistički sa potpuno jasnim otklonom prema Holokaustu, ne samo otkolnom nego vrlo aktivnom ulogom u otklanjanju posledica”, rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Hrvatska ima dva meseca da odgovori na tužbu pokrenutu pred sudom u Čikagu.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.