D.I.C. Veritas

B92, 14.10.2022, Slučaj “Petrovačka cesta”: Odloženo ročište

Beograd — U Beogradu počelo pripremno ročište protiv četvorice penzionisanih pilota iz Hrvatske, ali ga je sudija već na početku iz formalno-procesnih razloga odložio.

“Ročište je, praktično, samo formalno počelo nisu se stekle niti su se utvrditi neophodne pravno-tehničke pretpostavke da se održi – sud nema informaciju ni jesu li pozivi uručeni optuženima, sudija je ročište odložio za 16. novembar u nadi da će se stvari rešiti”, rekao je Hini advokat po jednog od optuženih Aleksandar Olenik.

On je novinarima i pre početka ročišta ukazao na to da se moraju rešiti neka pravno-tehnička pitanja, među ostalim, hoće li biti pozivanja ili suđenja u odsustvu ili ne, te da “zavisi od suda kako će postaviti stvar”.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. avgusta 1995. u zapovednom lancu naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (Bosanski Novi).

Advokat Anto Nobilo izjavio je za N1 da Hrvatska ni ne treba da dobije optužnicu, već samo optuženici.

“Teško je komentarisati kad nemamo podlogu. Sudija je rekao da se nisu stekli uslovi, da su procesni razlozi, a oni mogu biti različiti – od banalnih da je jedan od advokata dobio kovid pa ne može na raspravu, do problema oko dostave, jer sud mora imati formalni dokaz da je pokušao napraviti dostavu, da su mu optuženi piloti nedostupni i da bi to onda bio razlog za suđenje u odsustvu. Postupak je dosta formalan, ali faktički ne znamo zbog čega”, kazao je.

Na pitanje da li bi bilo bolje da je Hrvatska preuzela suđenje, Nobilo kaže da “postoji univerzalna nadležnost i po našem pravu”.

“Većina zemalja EU ima univerzalnu nadležnost, ali ona se aktivira kad imate značajan zločin na teritoriji države gde nije vladavina prava i gde neće doći do progona počinitelja, onda država po toj univerzalnoj jurisdikciji pokreće postupak. Srbija ima opravdanje da Hrvatska nije htela da sarađuje s BiH i Hrvatska nikad nije sprovela istragu, a granatiranje kolone je nesporno. Hag je imao optuženike s južnog bojišta i nije se bavio time”, naveo je Nobilo.

Smatra da nema nijednog dikretnog dokaza protiv hrvatskih pilota i da sumnja u pošteno suđenje u Srbiji.

“U dilemi sam, više verujem da neće biti poštenog suđenja. Sud je na dobrom glasu, donosili su kvalitetne presude, ali s druge strane političari poput Vučića i Vulina su se previše umešali i kontaminirali su postupak. Bezbroj puta su ponovili da su pobili decu pa sad vi budite sudija. Sudije su pod velikim pritiskom. Evropski sud za ljudska prava ne dozvoljava takvo ponašanje političara”, navodi Nobilo.

Zaključio je da ni Evropski sud suđenje u odsustvu ne smatra najboljom praksom niti poštenim suđenjem.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.