D.I.C. Veritas

“B92”, 16.05.2012. Kako se u BiH čeka suđenje Mladiću

Sarajevo, Banjaluka — Veliki broj medija u BiH direktno prenosi početak sušenja Ratku Mladiću. U RS suszdržani, a u Federaciji je primetan strah da Mladić neće dočekati kraj suđenja.

Početak suđenja Mladiću porodice žrtava u BiH dočekuju s podeljenim emocijama. S jedne strane, izražavaju zadovoljstvo što je jedan od najodgovornijih ljudi za genocid i ratne zločine pred sudom, a s druge strane, primetan je strah da Mladić neće dočekati presudu.

Murat Tahirović, predsednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, udruženja koje okuplja bivše logoraše uglavnom bošnjačke nacionalnosti, već odavno upozorava da bi bilo kakva okolnost zbog koje Mladić ne bi dočekao presudu bila težak udarac za sve žrtve.

“Ukoliko Mladić zaiste ne dočeka kraj suđenja to će biti još jedan genocid nad žrtvama, s obzirm na to da su one već izgubile jedan proces zbog smrti MIloševića”, kazao je on.

Sudeći prema medijskim sadržajima kojima se najavljuje ovaj sudski proces, javnost u BiH suđenje Mladiću smatra važnijim od procesa protiv Radovana Karadžića.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske u bošnjačkim sredinama odavno je postao sinonim za najstrašnije zločine, pa je presuda protiv njega mnogo više od obične sudske kazne – svojevrsno upozorenje čovečanstvu, veruje predsednica Udruženja porodica nestalih Opštine Ilijaš Zekrija Avdibegović, koja je u ratu izgubila dete.

“Meni je samo žao ako se ne osudi zločin. Opet će za 20 godina nestati nečije dete i neće ga biti”, kazala je ona

S posebnom pažnjom proces će pratiti i udruženja srebreničkih žrtava. Predsednica jednog od srebreničkih udruženja Hajra Ćatić podseća da su mnogi koji su preživeli užase Srebrenice živeli za trenutak kad će se Mladić suočiti s pravdom.

“Nama porodicama mnogo znači da je jedan od zločinaca pod čijom kontrolom je izvršen genocid u Srebrenici, a i u čitavoj BiH, da ga vidimo pred Haškim tribunalom”, rekla je Hajra Ćatić.

S druge strane, mediji u Republici Srpskoj suzdržano najavljuju početak ovog procesa. Značajan deo javnosti u tom entitetu suđenje Mladiću smatra političkim procesom usmerenim protiv srpskog naroda. Mnogi od njih, poput jednog od stanovnika Pala, nisu spremni da se suoče s ozbiljnim dokazima protiv njega.

“Mladić će u našim srcoma uvek ostati kao heroj i osoba koja se borila protiv nekog novog Jasenovca”, kaže taj Paljanin.

Veliki broj medija u Bosni i Hercegovini danas direktno prenosi početak suđenja. Analitičari procenjuju da je ovo najznačajniji proces još od smrti Slobodana Miloševića, i da će suđenje Mladiću, kako god bude okončano, imati odlučujuću ulogu u nastavku tumačenja prirode rata u Bosni i Hercegovini.

Podsetimo, uvodnom rečju tužilaca, pred Haškim tribunalom počinje suđenje bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine tokom rata u BiH.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.