D.I.C. Veritas

B92, 18.05.2012, Ratni zločini Suđenje Mladiću odloženo do daljeg

Hag — Suđenje Ratku Mladiću prekinuto je drugog dana procesa u Hagu, nakon što je tužilaštvo iznelo uvodnu reč. Još nema odluke kada će suđenje biti nastavljeno.

Sastanak strana u postupku sa sudskim većem, tokom koga je razmatrano kako nastaviti proces Ratku Mladiću, trajao je više od dva sata. Kako saznajemo, u ovom trenutku, nema odluke kada će suđenje biti nastavljeno, odnosno kada će se u sudnici pojaviti prvi svedoci.

Ranije danas sudsko veće uvažilo je zahtev odbrane da se suđenje ne nastavlja sve dok odbrani ne bude dostavljen sav materijal koji će biti korišćen tokom suđenja, što nalaže pravilnik Haškog tribunala.

Prema procenama odbrane, oko 7000 dokumenata koje će tužilaštvo koristiti u nastavku suđenja još su nepoznanica za Ratka Mladića i njegov tim. Tužilaštvo je odbrani obelodanilo nešto više od polovine materijala koji će cirkulisati haškom sudnicom.

Tužilaštvo je danas za izvođenje svoje uvodne reči imalo dva sata, s obzirom na to da je četiri sata, od ukupno šest, potrošeno juče. Današnje izlaganje Tužilaštva bilo je fokusirano na Srebrenicu.

Sudsko veće je potom donelo odluku da se proces prekine do daljeg, uvažavajući time zahtev i odbrane i tužilaštva da se izvođenje dokaza i svedoka odloži radi dodatne pripeme. Sudija Alfons Ori nije mogao da precizira kada će ono biti nastavljeno.

“Mladić bio opsednut idejom o uništenju Muslimana”

Ratko Mladić bio je opsednut idejom o uništenju Muslimana, rekao je tužilac Piter Mekloski, otvarajući poglavlje Srebrenica, na suđenju bivšem komandantu VRS.

“Pogledajte video snimak koji govori o stanju Mladićeve svesti”, rekao je tužilac u nastavku uvodne reči. Video prikazuje obraćanje Mladića izbeglicama iz Srebrenice, 26. jula 1995. “Ja sam general Mladić, o meni ste svašta slušali… Među vama ima i vojno sposobnih koji su na mene pucali. Svima vam poklanjam život. Nemojte više dolaziti, sledeći put nema oproštaja. Sve vas prebacujemo za Kladanj. Srećan put i živi bili.”

Poruka i pozdrav, rekao je tužilac, dogodili su se desetak dana posle ubistava srebreničkih muškaraca, a galantnost komandanta VRS može se pripisati samo činjenici da je istina o tom događaju počela da izlazi u svet i da Mladić više nije mogao sebi da dozvoli da nastavi da ubija zarobljene muškarce.

Tužilaštvo je ubeđeno da Mladić ne samo da je učestvovao u planiranju zauzimanja enklava Srebrenica i Žepa i izdavao naređenja vojnicima, već je bio lično prisutan na nekim mestima zločina, u vreme ubistava, tvrdi tužilac.

Dokazni postupak tužilaštva baviće se utvrđivanjem odgovornosti Ratka Mladića u operaciji u kojoj je za nekoliko dana ubijeno više od 7000 Muslimana, a iz Srebrenice proterano celokupno muslimansko stanovništvo.

Tužilaštvo se neće baviti dokazivanjem da se zločin u Srebrenici dogodio, jer je to već učinjeno. “Srebrenica je bila i ostaje genocid. Dokazi o tom zločinu su toliko brojni da su neoborivi”, rekao je tužilac.

Neke od ključnih dokaza, tužilac Mekloski, pokazao je u sudnici već tokom uvodne reči. Kao dokaz o dugo kovanom planu da se muslimansko stanovništvo koje se nalazilo u zaštićenim zonama Srebrenica i Žepa protera iz tog područja, biće korišćen dokument Direktiva 7, koju je državni i vojni vrh RS uputio vojnicima na terenu, naređujući da se u enklavama “stvaraju uslovi totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljeg opstanka mještana Srebrenice i Žepe”.

O ličnom odnosu Mladića prema situaciji svedoči i video snimak, prikazan u sudnici, koji beleži njegovu izjavu: “Sredili smo Turke u Podrinju… Da ih ne čuvaju u Srebrenici Amerikanci, Englezi, Ukrajinci i Kanađani, a sada već Holanđani, odavno bi njih nestalo na ovom prostoru.”

Tužilaštvo je prikazalo i originalnu vojnu mapu koja pokazuje područje oko Srebrenice, na kojoj stoji da je Ratko Mladić odobrio operaciju Krivaja 95, što je bila šifra za zauzimanje enklave. Komandant VRS, osim potpisa, na mapu je ucrtao i crni krst, dopisujući poruku: “Ovo je bilo i ostaće srpsko”.

Opisujući kako je izvršen zločin u Srebrenici, tužilac Mekloski rekao je da je, osim plana da se stanovništvo protera iz tog područja, postojala i namera da se zarobe svi muškarci od 16 do 65 godina. Iako je najpre rečeno da će biti razmenjeni za srpske zarobljene vojnike, već 12. jula, dan posle lakog zauzimanja grada, počelo je masovno ubijanje zarobljenih muškaraca, a broj ubijenih će, za samo pet dana, dostići više od 7000.

Tako masovan zločin, smatra tužilaštvo, mogla je da izvede “samo vojska koja se strogo kontroliše sa vrha”. O detaljno planiranoj akciji svedoči činjenica da je veliki broj egzekucija izveden u tajnosti, a da su za uklanjanje tragova i sahranjivanje žrtava bile angažovane čitave motorizovane vojne jedinice.

Tužilac je najavio da će o Srebrenici svedočiti 11 muškaraca koji su preživeli i uz čiju su pomoć kao i uz snimke iz vazduha, pronađene masovne grobnice i ekshumirana tela ubijenih.

Osim njih, u sudnici će, i to veoma brzo posle početka suđenja, početi da se pojavljuju i pripadnici VRS poput Momira Nikolića, pripadnika snaga bezbednosti Bratunačke brigade, koji je priznao krivicu za zločine u Srebrenici i koji je osuđen na 20 godina zatvora.

Među svedocima će se naći i Dražen Erdemović, pripadnik diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS. U Hagu je poznat kao optuženi koji je priznao da je lično ubio bar stotinu ljudi, a pred sudom svedočio da je njegova jedinica odgovorna za smrt 10 000. Zbog priznanja krivice i važnih dokaza koje je obezbedio sudu, osuđen je samo na pet godina zatvora.

Posao tužilaštva olakšaće i činjenica da je većina Mladićevih ratnih saradnika u Hagu već osuđena. Neki, poput Ljubiše Beare, načelnika bezbednosti Glavnog štaba, i Vujadina Popovića, bezbednjaka Drinskog korpusa, osuđeni su na doživotne kazne zatvora. Komandant Drinskog korpusa Radisav Krstić već izdržava kaznu od 35 godina zatvora. Presudu čeka Zdravko Tolimir, blizak Mladićev saradnikkome se sudi u Hagu.

U operacijama oko Srebrenice, osim pripadnika vojske i policije RS, učestvovala je i jedinica MUP-a Srbije, pomenuo je tužilac Mekloski, ali se nije zadržao na toj izjavi. Za Ratka Mladića rekao je da je u danima masovnih ubistava u Srebrenici putovao u Beograd, ali da je i tada bio u potpunosti obavešten o svemu što se događa na terenu i da je za sve što je činjeno dobijena njegova saglasnost.

U Mladićevom ratnom dnevniku postoji zapis od 27. jula 1995. Tada mu je, na sastanku u Beogradu sa Slobodanom Miloševićem i Momčilom Perišićem, tada načelnikom GSS Vojske SRJ, Milošević rekao: “Srebrenica i Žepa su nam nanele veliku štetu”.

Dvoiposatnu priču o Srebrenici Mladić je slušao mirno, često unoseći zabeleške u svoju beležnicu. Odobravajući je, klimao je glavom na konstataciju tužioca da je uspostavljanje kontrole nad Srebrenicom i Žepom bila legitimna vojna operacija, iako ono što je potom usledilo “to svakako nije”, kako je rekao Mekloski. Sa odobravanjem je propratio i video snimak ulaska srpske vojske u Srebrenicu i svoju izjavu da je operacija prilika da se “posle bune na dahije osvetimo Turcima”.

O čemu je bilo reči u sredu

Podsetimo, suđenje bivšem komandantu bosanskih Srba počelo je u sredu. Nakon uvodne reči predsedavajućeg sudije, reč je dobilo Tužilaštvo, koje za iznošenje svoje uvodne reči ima šest sati. Juče je Tužilaštvo iskoristilo četiri sata, tako da im je danas preostalo dva sata, koja su posvećena događajima u Srebrenici i to je jedna od ključnih tačaka optužnice protiv Mladića, kojom je optužen još 1995.

Tokom jučerašnjeg izlaganja Tužilaštvo je iznelo stav da su u svim zločinima koje su u Bosni počinili pripadnici bosanskih Srba “umešani prsti Ratka Mladića”, vrhovnog komandanta vojske, koji je, kako se čulo, na terenu realizovao plan političkog vrha Republike Srpske, da se nesrbi proteraju sa srpkih teritorija.

O tome, kako je juče rekao tužulac Dermont Grum, svedoče i zapisnici iz Mladićevog dnevnika pronađenog u njegovoj kući u Beogradu, koje Tužilaštvo očigledno smatra zanimljivim i važnim dokaznim materijalom.

Srebrenica kao tema uneće dodatne tenzije u hašku sudnicu, na čijoj galeriji sede i predstavnici udruženja žrtava iz Bosne. Žene iz Srebrenice su juče preko stakla koje deli sudnicu i publiku upućivale gestikulacijom poruke i uvrede Mladiću, koji je takođe gestikulacijom odgovarao. Sudija Alfons Ori je takvu komunikaciju nazvao neprimerenom, zapretivši da će, ukoliko se takvo ponašanje nastavi, podići paravan između Mladića i publike u nastavku suđenja.

Podsetimo, optužnica generala Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Biće saslušano ukupno 413 svedoka. Izvođenje dokaza Tužilaštva i saslušanje prvih svedoka zakazani su za 29. maj.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.