D.I.C. Veritas

“B92”, 25.06.2012. O nestalima u ratu malo informacija

Beograd — Problem u pronalaženju nestalih osoba u regionu tokom rata na prostoru bivše Jugoslavija je što nedostaju nove informacije, izjavio je Veljko Odalović.

“Problem u regionu je što nema novih informacija i tu smo u najvećim dilemama. Dobijemo neke informacije, uložimo ogromna sredstava za proveru, utrošimo sate i dane i na kraju dođemo na lokacije na kojima nema ništa”, rekao je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović agenciji Beta.

On je istakao da se ne može prestati sa potragama.

Do sada je u regionu rešeno blizu 40.000 slučajeva, podsetio je Odalović navodeći da je ostalo je nešto više od 13.0000 nestalih od čega je oko 4.000 Srba.

“Mi ne možemo da kažemo porodicama nestalih da nećemo proveravati, ali to iscrpljuje resurse, a ne znamo više ni od koga ni šta da tražimo, od svih tražimo, a malo dobijamo”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pokrenuta je inicijativa da se organizuje sastanak lidera zemalja regiona o nestalima gde bi predsednici država dali zajedničkom deklaracijom dodatni podstrek organima i službama koje treba da prikupe te podatke.

Naveo je da je važno da se procesuiraju zločini jer se iz istraga I saslušanjem svedoka može dobiti dosta novih informacija.

Odalović je kazao da je dobro da niko u regionu ne odustaje od traženja nestalih i da niko ne pokušava da taj problem stavi u drugi plan.

“U Srbiji su sva tela koja su pronađena identifikovana, ali to nije dovoljno. Mi želimo svaku lokaciju za koju se pretpostavlja da istražimo i damo odgovor jer nije dobro da se stalno pominje da postoje negde neke masovne grobnice. Mi hoćemo iskopavanja i da se iz toga izađe na jedan kredibilan način”, kazao je Odalović.

On je naveo da postoji dobra saradnja i potpisan sporazum sa Hrvatskom u pronalaženju nestalih, da je Bosni i Hercegovini ponuđeno potpisivanje jednog protokola, a da je Priština najzatvorenija za saradnju i razgovor o zločinima koje su počinili Albanci.

Odalović je podsetio na problem tela koja se nalaze u mrtvačnicam širom bivše Jugoslavije, njih oko 4.000 koja ne mogu da se identifikuju.

U Zagrebu ih je više od 900 , u Prištini 400, Banja Luci 600, a blizu 3.000 u Tuzli i Visokom, rekao je Odalović i istakao da je to zabrinjavajući podatak.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.