D.I.C. Veritas

B92, Beta, 05.04.2018, Državljaninu Srbije prijava zbog ratnog zločina na Ovčari

Zagreb — Protiv bivšeg pripadnika JNA, 45-godišnjeg državljanina Srbije, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio ratni zločin, objavio je MUP Hrvatske.

Kako navode, sumnja se da je on 20. novembra 1991, u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, učestvovao u zlostavljanju i ubistvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, i ubio više osoba među kojima i jednog tada 25-godišnjeg Francuza.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je 45-godišnjak kao pripadnik JNA učestvovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je posle okupacije Vukovara počinio ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Kriminalističkom istragm je utvrđeno da je osumnjičeni oktobra 1991. godine, posle okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, učestvovao u odvođenju i ubistvu sedam civila, od kojih se troje još vode kao nestale osobe.

Takođe se sumnja da je u poslepodnevnim i večernjim satima 20. novembra 1991. na Ovčari učestvovao u zlostavljanju i ubistvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice. Tom prilikom je ubio više osoba, među kojima i francuskog državljanina, čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

S drugim pripadnicima neprijateljskih jedinica na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko kilometar od hangara, učestvovao je u streljanju 200 zarobljenika, a posmrtni ostaci 193 zarobljenika su dosad identifikovani, navodi MUP.

S obzirom da je osumnjičeni državljanin Srbije nedostupan, MUP ističe da će policija u saradnji s nadležnim telima u Hrvatskoj i inostranstvu, “maksimalno pojačati mere traganja” da bi on bio priveden nadležnim pravosudnim telima Hrvatske.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.