D.I.C. Veritas

B92, Beta, 28.07.2017, Crna Gora izručila Hrvatskoj bivšeg pripadnika JNA

Podgorica — Dokumentacioni centar Veritas saopštio da je Crna Gora izručila Hrvatskoj penzionisanog zastavnika prve klase i državljanina Srbije Milana Pavlovića (73).

Pavlović je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Šibeniku 1991. godine.

Kako se navodi, njega je crnogorska policija uhapsila 21. marta na graničnom prelazu Bijelo Polje po hrvatskoj poternici raspisanoj posle presude donete 8. jula 1992. godine.

On se tereti da je kao pripadnik Jugoslovenske narodne armije od 16. do 23. septembra 1991. godine učestvovao u “nezakonitim napadima protiv civilnog stanovništva”.

Pavlović je negirao krivicu ali je Viši sud u Podgorici ipak odlučio da su ispunjeni uslovi da on bude izručen Hrvatskoj.

On je sedmi Srbin kojeg je Crna Gora, po poternicama raspisanim iz Hrvatske zbog ratnih zločina, izručila toj državi.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 166 Srba, od kojih su 58 izručeni u Hrvatsku.

Od tog broja do sada je protiv 21 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Veritas je ocenio da tako veliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.