D.I.C. Veritas

B92,Tanjug, 25.10.2021, Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio kaznu Ðorđu Rkmanu

Zagreb — Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu od osam godina zatvora komandantu šodolovačke grupe Ðorđu Rkmanu za granatiranje civilnih ciljeva u Slavoniji 1991.

Sud je uvažio njegov zahtev da mu se u kaznu uračuna i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru, od aprila 2018.

Rkmanu je sa 18 saoptuženih srpskih teritorijalaca, pripadnika šodolovačke grupe, u prethodnom postupku suđeno u odsustvu, kada je osuđen na 20 godina.

Nakon što je 2018. po evropskom nalogu za hapšenje uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj, postupak je obnovljen, a Rkman je od hapšenja i izručenja sve vreme proveo u zatvoru.

U obnovljenom postupku tužilaštvo je ublažilo optužnicu, koja ga tereti da je 1991. kao vojni komandant znao da njemu podređeni pripadnici tzv. teritorijalne odbrane u više navrata pucaju iz minobacača po okolnim mestima.

Pritom, navodi se u obrazloženju suda, “nije preduzeta nijedna radnja, odnosno aktivnost da se gađaju vojni ciljevi, a izbegavaju civilne žrtve, kao i da se ne oštećuju objekti koji nisu vojnog karaktera”.

Nije, navodi se, ništa preduzeo ni da se počinitelji ovakvih protivpravnih postupanja u tome spreče, odnosno da im se na efikasan način to zabrani”.

U tim napadima, dodaje se, usmrćena su dva civila, dvoje ih je povređeno i načinjena je velika materijalna šteta na privrednim i privatnim objektima.

Sud je, ukazuje se, imao u vidu i olakšavajuće okolnosti za osuđenog, a to je da nije osuđivan i da je otac dvoje dece, preneli su hrvatski mediji.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.