D.I.C. Veritas

Banija, 23.03.2019, Očitovanje načelnika Općine Dvor povodom Konferencije Zelenog kruga u Sarajevu

Dana 25.03.2019 god., u organizaciji Zelenog kluba iz Sarajeva, održava se Konferencija: „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora“ Slijedom toga načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina dostavio je stav vezano za temu konferencije kojeg prenosimo:

“Poštovani,

zahvaljujem na pozivu da prisustvujem konferenciji Zelenog kluba o problemima skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori.

Prijedlozi da područje općine Dvor postane takav deponij postavili su doslovno stotine pitanja pred naše građane: da li će doći do zagađenja i kolikog, kako će to utjecati na naše zdravlje, na naše vode i polja, možemo li se kao zajednica sami nositi sa svim mogućim ekološkim, zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama takvog rješenja, hoćemo li imati podršku države i okoline ako se ovome pristupi … mogli bi sa ovakvim pitanjima unedogled. Takva i njima slična, bila su doista gotovo sveprisutna pitanja u našem kraju, posvuda – u predstavničkom tijelu i na tržnici, po ulicama i na tribinama, u proteklim godinama, u periodu u kojem se spekulira (predlaže, planiraj izgradnja skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori.

Nedostatak jasnih i potpunih odgovora izazvao je kod mnogih od nas bojazan i sumnju a ponekad i političke podjele. Kao mala sredina, opterećena dodatno i teškim ratnim nasljeđem, nastojali smo na njih odgovoriti onim čime možemo – punom transparentnošću lokalne samouprave, pozivom svim uključenima – državi i specijaliziranim agencijama za dostavom informacija, za izradom jasnih planova i procjena.

Neovisno o končanom rezultatu, već je i sam ovaj višegodišnji proces – traženja informacija, procjenjivanja rješenja, ponekad i lutanja za njima, trajno utjecao na naš društveni život. Mislim da su spoznaje do kojih smo došli u njemu, pa i dileme koje još uvijek imamo, bile vrijedne da ih se čuje i da bi bile od koristi za druge krajeve, za ljude iz onih mjesta koji će se sutra susretati sa takvim ili sličnim inicijativama.

Žao nam je što za takvu vrstu svjedočanstva niste predvidjeli vrijeme za Općinu Dvor na vašoj konferenciji. Iz Vašeg poziva i programa može se zaključiti da su svi zabrinutih od građana općine Dvor i da su svi pozvani mjerodavniji da raspravljaju o ovom problemu osim nas koji se sa tim problemom godinama nosimo. ”

S poštovanjem,
Načelnik
Nikola Arbutina

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.