D.I.C. Veritas

Banija, 23.06.2013., BUDIMIR: NERIJEŠENI PROBLEMI SRBA IZ HRVATSKE MORAJU BITI RIJEŠENI

BEOGRAD (Agencije) – Asocijacija 30 izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske održala je u subotu u sali 1 Opštine Novi Beograd godišnju skupštinu na kojoj je zaključeno da brojni neriješeni problemi izbjeglih Srba moraju biti riješeni u narednom periodu, a posebno u vrijeme kada Hrvatska postane punopravna članica EU.

“Očekujemo da bude otvorena rasprava o oduzetim stanarskim pravima, jer program koji je donijela Hrvatska u vezi sa stambenim zbrinjavanjem nije supstitucija za njih i očekujemo da će najavljene mjere, koje je Vlada Hrvatske obećala, dovesti do toga da se izvrši isplata zaostalih penzija i da se svi neriješeni problemi stave na dnevni red”, rekao je predsjednik Asocijacije Milojko Budimir.

Članovi Asocijacije donijeli su zaključak da se, kao autentični predstavnici zainteresovani za rješavanje ovih problema, uključe u rad komisija koje će biti formirane na nivou vlada Srbije i Hrvatske.

Budimir je rekao da će o tim zaključcima informisati predstavnike institucija vlasti u Srbiji, među kojima i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i predstavnike institucija u Hrvatskoj, a posebno Srpsko narodno vijeće i Samostalnu srpsku demokratsku stranku, ali i predstavnike međunarodne zajednice.

Biće obaviještena i Supština Srbije koja će, kako je Budimir rekao da se nada, u narednom periodu tražiti od Hrvatske da ispoštuje evropske standarde, a to je da se svi potpisani ugovori – bilateralni i međunarodni – ispoštuju.

“Očekujemo da će nas primiti predsjednik Skupštine Srbije koji ima obavezu da čuje i mišljenje drugih izbjegličkih udruženja”, rekao je Budimir.

Godišnjoj Skupštini Asocijacije prisustvovalo je oko 70 članova iz 30 udruženja, kao i predstavnik Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, ali i predstavnici Komesarijata za izbjeglice koji su bili očekivani i predstavnici Srba iz Hrvatske, koji su se najavili a nisu došli.

Skupštini Asocijacije prisustvovali su i predstavnici Koalicije izbjegličkih udruženja Veljko Žigić koji je u svom izlaganju govorio o srpskoj neslozi, kako ovoj u  progonstvu, tako i onoj u Hrvatskoj. Diskutovao je iz Koalicije i Stojan Kepčija, kao i peredstavnik Udruženja “Jadovno” i drugi.

Rade Matijaš je govorio o nedavno održanim lokalnim izborima u Hrvatskoj i naglasio da je ove godine izostal podrška vladinih organizacija Srbije oko troškova odlaska izbjeglica na iste, a to je “koštalo” da Srbi u pojedinim mjestima ne osvoje potreban broj glasova. “Demokratska inicijativa za Knin je sa svojim donatorima organizocvala odlazak izbjeglih Srba u Kistanje i Biskupiju i Srbi su tu osvojili vlast, a u Gračacu su, gdje nije bilo dobro organizovanog odlaska, Srbi ostali u manji”, rekao je Matijaš.

Direktor “Veritasa”, Savo Štrbac govorio je o aktivniostima “Veritasa” vezanim za izbjegličku  populaciju, o tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije i drugo.

Veljo Vukelić je izvjestio o uspješno održanoj manifestaciji “Krušedolska zvona” u Manastiru Krušedol kojem je, prema procjeni policije, prisustvovalo oko 15.000 ljudi, te naglasio da će ta manifestacija prerasti u “Svesrpski sabor”.

Rečeno je da su brojne članice Asocijacije organizovale i učestvovale u brojnim aktivnostima, kao što su obilježavanje godišnjica “Bljeska”, “Oluje” i drugih godišnjica, da su organizovale brojne promocije kjinga,  radile na omasovljenju brojnih kulturno-umjetničkih udruženja i pratili njihove nastupe i drugo.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.