D.I.C. Veritas

Banija online, 30.01.2014., IZGUBLJENA BITKA ŠEPRTLJAVOG KARLOVAČKOG ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

KARLOVAC(SNV) – Odbija se optužba, kratko je rekao Ante Ujević, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Karlovcu koje je sudilo Mili Dakiću za poticanje na ubojstvo trojice karlovačkih policajaca i teško ranjavanje jednog, koje su počinili pripadnici TO Krnjaka u Budačkoj Rijeci 4. avgusta 1991. godine. Ispostavilo se da je to kraj gotovpravo na novčano obeštećenje o trogodišnjeg procesa, u kojem je Dakić (1931.) proveo više od 400 dana u pritvoru i imat će dok svi troškovi procesa idu na teret državnog budžeta.

Posljednja rasprava održana je u aprilu prošle godine dok je u oktobru u Rijeci video vezom iz Srbije saslušan Dušan Tomić, inače u odsutnosti osuđen za ovo krivično djelo, isto kao što je u odsutnosti na 20 godina bio osuđen i Mile Dakić. Prije tri godine je uhapšen u BiH i isporučen Hrvatskoj gdje je provedeno ponovno suđenje.

Tri puta su bili saslušani preživjeli policajac Nikola Rakocija i Matija Vukonić, bivši načelnik službe sigurnosti u Inžinjerijskom školskom centru JNA u Karlovcu. Rakocija je opisao događaj, a Vukonić je trebao potvrditi autentičnost dnevnika kojeg je vodio njegov podređeni oficir Vlado Dodoš, koji je u međuvremenu umro, i u kojem su Dodoševi informatori navodili kako je Dakić vođa pobune u Vojniću i da sprema neku akciju. Međutim, original tog dnevnika nikada nije pronađen. Postoji fotokopija dijela dnevnika i na prvi je pogled očito, po rukopisu, da su ga pisala najmanje četvorica ljudi.

Ljutita policajka i optužba za SDSS 

U dva dana suđenja dogodila su se i dva ispada. Prvog dana službenica pravosudne policije nije htjela na sud pustiti optuženog Dakića, državljanina Srbije i Hrvatske, jer joj je kao identifikacijsku ispravu dao ličnu kartu iz Srbije na ćirilici. Dakić je rekao da je on optuženik i da mora na sud te da su mu drugi dokumenti oduzeti, ali to nije pomoglo kao ni prijedlog konzulice Milenković da će policajki prevesti što piše. Službenica je zvala telefonom suca Ujevića koji joj je rekao da optuženog pusti.

Drugi “biser” je napravila tužiteljica Križanić, prije nego što je promijenila kvalifikaciju djela, obrazlažući Dakićevu krivnju.

- U ovom izvješću između ostalog se navodi da sve konce na terenu vuče Mile Dakić te se konkretno opisuje akcija od 31.ožujka 1991. kada se u mjestu Ključar okupilo oko 300 članova SDSS-a iz Vojnića i Vrginmosta, a ponukanih situacijom na Plitvicama…

Tužiteljica je “prozvala” za taj skup sadašnju hrvatsku parlamentarnu stranku, SDSS, koja u to vrijeme nije postojala, već se radilo o SDS-u.

I iz toga se vidjela ozbiljnost procesa kojem je ŽDO pristupilo poslu. Troškove ove blamaže snosit ćemo svi mi – porezski obaveznici.

- Kako i što sve svjetske obavještajne službe rade znamo svi, pa se takav dokaz smatra nezakonitim, rekao je riječki advokat Ljubiša Drageljević koji je s Nenadom Mamulom iz Karlovca branio Dakića. Pored toga pročitan je i iskaz Dušana Tomića koji je potanko opisao što se sve događalo, tko je sudjelovao i koji je bio krajnji cilj akcije o kojoj Mile Dakić nije imao pojma. Cilj je bio zarobiti četiri policajca i onda ih razmijeniti za zarobljene Srbe, a Tomić je zarobljenike trebao prevesti u Vojnić kombijem.

Kada se čulo “predajte se i ruke u vis”, Mile Butina je iz ruku Nikole Rakocije uzeo pušku i potražio zaklon, a onda je počela pucnjava. U policijskom “Stojadinu” su ubijeni Zlatko Škrlac i Josip Milčić, a Mile Butina dok je trčao. Rakocija se sagnuo ispred prvog desnog kotača automobila i bio je ranjen u noge. Tomić je detaljno nacrtao i skicu događaja. Za sve ovo još na samom početku procesa znalo je Županijsko Državno odvjetništvo, ali je svejedno nastavilo s postupkom. Nakon argumentiranih odbacivanja svih dokaza ŽDO i nakon polusatne pauze, očito stjerana u kut, tužiteljica Gordana Križanić je u nastavku rekla da nema dokaza za prvu optužbu.

- U kaznenom predmetu koji se vodi protiv Mile Dakića zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo, mijenjam činjenični i zakonski opis te pravnu kvalifikaciju djela i optužujem Dakića za oružanu pobunu.

Tome se oštro usprotivio advokat Drageljević rekavši da se optuženom može suditi samo za djelo za koje je izručen, a pored toga za oružanu pobunu je uvedena i abolicija. Nakon još jedne pauze i vijećanja, predsjednik vijeća Ante Ujević objavio je oslobađajuću presudu.

- Odbija se optužba da se tokom 1991. za vrijeme oružane akcije JNA i pripadnika drugih paravojnih neprijateljskih formacija na RH u cilju nasilnog rušenja državnog ustroja RH i odcjepljenja njenih pojedinih dijelova te stvaranja SAO Krajine, Mile Dakić uključio u stvaranje, organiziranje i naoružavanje paravojnih oružanih postrojbi u kojima je i sam sudjelovao…dakle, sudjelovao u oružanoj pobuni koja je upravljena na ugrožavanje Ustavom utvrđenog državnog i društvenog ustroja i sigurnosti RH, zaključio je Ujević.

Ukinute su i mjere opreza, Dakiću su vraćeni svi dokumenti i skinuta je hipoteka na 1,1 milion kuna kao jamčevina da neće pobjeći. Presuda bi danas, 31. januara trebala postati pravosnažna, jer nema ni logike da se ŽDO žali. Zadovoljstvo presudom su izrazili optuženi Dakić i njegov branilac Drageljević, kao i Mira Milenković, konzulica Srbije u riječkom konzulatu, posebno naglasivši korektnost cijelog procesa i sudskog vijeća.

AUTOR: Milan Cimeša 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.