D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.10.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 1. октобар

1990.

* Српско национално вијеће у Хрватској, на одржаној сједници у Србу прогласило је српску аутономију на етничким и историјским територијама на којима живи српски народ, а које се налазе унутар садашње границе РХ као федералне јединице СФРЈ. У саопштењу са потписом Милана Бабића предсједника СНВ наглашава се да је таква одлука донешена на основу изражене воље српског народа на плебисциту о српској аутономији, проведеном од 19. августа до 2. септембра ове године.

Укупно се, према овом извјештају, изјашњавало 756.781 људи. За Српску аутономију гласало је 756.546, против је било 172, а неважећих листића 60. Изјашњавање је одржано у општинама: Книн, Бенковац, Обровац, Грачац, Доњи Лапац, Госпић, Титова Кореница, Оточац, Огулин, Слуњ, Војнић, Карловац, Вргинмост, Двор на Уни, Костајница, Пакрац, Петриња, Дарувар, Грубишино Поље, Гарешница, Бели Манастир, Вуковар те у дјеловима општина: Сињ, Дрниш, Скрадин, Задар, Дуга Реса, Врбовско, Сисак, Новска, Нова Градишка, Кутина, Бјеловар, Вировитица, Подравска Слатина, Ораховица, Нашице, Осијек, Винковци, Ријека, Пула, Имотски, Метковић и Дубровник. Изјашњавање је проведено на основу тачке 4. Декларације о суверенитетеу и аутономији српског народа, члана 157. Устава СФРЈ, члана 232. Устава РХ, наводи се у саопштењу.

* Предсјадништво Србије захтијева од Предсједништва СФРЈ да у складу са својим уставним овлашћењима заштити грађане СФРЈ српске националност од репресалија којима су изложени у Хрватској, противно Уставу СФРЈ, којим је гарантована национална равноправност. Социјалистичка партија Србије најенергичније осуђује државни терор хрватских власти над недужним и незаштићеним српским народом у неким општинама у Хрватској којим се угрожавају људска права, мир и слобода, и тиме директно буди трагично историјско сјећање и најављује усташки геноцид.

* Регионални одбор СДС Босанске Крајине издао је саопштење за јавност поводом дешавања у Хрватској. У саопштењу се упозорава руководство Хрватске и највише власти у Југославији, да ће уколико не престану напади на српски народ у Хрватској припадници СДС-а и други Срби Босанске Крајине, бити спремни да свим средствима стану у одбрану свог народа у Хрватској.

 

1991.

* У саопштењу за јавност Штаба Врховне команде ЈНА које је уједно упућено предсједнику и влади Хрватске и Главном стожеру Хрватске војске каже се: “Руководство и оружене формације Хрватске, потпуно игноришу све досад постигнуте споразуме о прекиду ватре. Договорена примирја користе се за концентрацију снага и извођења напада на војне објекте и јединице. Касарне и други војни објекти нападају се са многоструко јачим снагама. Умјесто да се укине, појачава се блокада војних јединица. Припадницима Армије ускраћује се вода и храна, што се по међународним конвенцијама мора обезебједити и ратним заробљеницима.

Фактички се ради о својеврсним геноциду. Извршено је мноштво безочних злочина над припадницима ЈНА. Домаћа и свјетска јавност упознати су са неким од њих. Злоупотребљавају се на све могуће начине шиканирају, прогањају и уништавају породице припадника ЈНА. То се више не може толерисати. Зато Вас упозоравамо, за сваки нападнути и освојени објекат ЈНА биће одмах уништен по један објекат од виталног значаја за Републику Хрватску. За сваки нападнути и заузети гарнизон биће уништени витални објекти града у коме се гарнизон налази. То је истовремено, упозорење цивилном становништво да се благовремено повуче из тих насељених мјеста. Уколико желите да избјегнете даље кривопролиће и разарања, нека локални органи власти одмах ступе у контакт са надлежним командама ЈНА ради омогућавања потпуно безбједног извлачења јединица са цјелокупном техником и покретном имовином, као и чланова породица припадника Армије из угрожених гарнизона”.

* Одлуком Савезног секретара за народну одбрану образован је Штаб ТО САО Крајине. За команданта је постављен генерал у пензији Илија Ђукић, а за начелника пуковник Душан Касум.

* Предсједник Предсједништва СФРЈ Стипе Месић упутио је писмо америчком предсједнику Билу Клинтону, у којем се између осталог каже: “..Мени, легалном и легитимном предсједнику Предсједништва СФРЈ, војска онемогућава долазак у Београд тенковском блокадом аутоцесте и затварањем свих аеродрома у Хрватској. Агресија Србије и југословенске војске, која је постала искључиво српска и црногорска… Србијански режим Слободана Милошевића срушио је југословенску федерацију”.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман разговарао је у Берлину са њемачким министром спољних послова Хансом Дитрихом Геншером.

* Припадници ЗНГ пресрели су на путу Пристег – Радашиновци, општина Задар, Богуновић Ненада (1958), његову супругу Ружу са још 4 жене и 2 мушкарца, жене су пуштене, а тројица мушкараца су приведени у Биоград на испитивање. Двојица других су пуштени касније кућама, а Ненаду се од тада губи сваки траг. До данас није пронађен

* У Подцетину, селу у Слуњској општини на данашњи дан убијени су цивили и прве комшије: Вудраговић Милан (1927) и Савић Милан (1924). Починилац је до данас остао непознат.

 

1992.

* Са одржаног колегијума МУП-а РСК у Книну издато је саопштење око разговора Ћосић-Туђман, у којем се каже: “Цијенимо напоре господина Ћосића за мирно рјешење кризе, али не може се дозволити трговина нашом територијом без сагласности и консултација са надлежним органима РСК”. У саопштењу се подсјећа да ће МУП РСК и даље бити гаранат мира и безбједности РСК и сигуран чувар граница РСК.

 

1993.

* СБ УН усвојио Резолуцију 870 којом се продужује мандат УНПРОФОР-а, у бившој СФРЈ на додатни период до 5. октобра 1993. године.

* На данашњи дан у Добропољцима, општина Бенковац, мјесту које се потпуно налазило под контролом РСК, убијени су Ивковић Томо (1940), Хрват и његова супруга Ивковић Стеванија (1935), иначе Српкиња из сусједног села Бјелина, дјевојачког презимена Мркела. Полиција није успјела да открије убицу.

1995.

* Помоћник америчког државног секретара за људска права Џон Шетак, који борави у Хрватској, након посјете подручја са којих су Срби избегли послије хрватске операције “Олуја”, изјавио је да је стање људских права драматично, да се и даље уништава имовина Срба, да се пале њихове куће. Шетак је том приликом изјавио да се Србима “не може негирати” међународно признато право повратка у своје домове.

* У поверељивом извјештају УНПРОФОР-а достављеном СБ УН и ЕУ, каже се да су припадници Хрватске војске убили већи број Срба, махом старијих особа, који нису избјегли послије хрватске агресије на Републику Српску Крајину. Наведено је да су Хрвати намјерно спалили и разрушили више од 60% кућа избјеглих Срба.

* Журнал Ди Диманш врло штуро и између редова објављује да су Хрвати починили стравичне злочине над крајинским Србима на новоосвојеним подручијима. Иако је већина Срба пребјегла са својим руководством, преостали којих је неколико хиљада, присиљени су да, како се наводи у извјештајима ЕУ и УН, трпе терет хрватског злостављања. “Мали број Срба који су остали у Хрватској послије акције “Олуја” изложен је срачунатој непријатељској политици, заснованој на убиствима, спаљивању кућа, пљачки имовине као и на разним законским препрекама” пише у извјештају ЕУ у којем се закључује: “Јасно је да су хрватске власти у току и послије реинтеграције Крајине тешко нарушиле међународне законе”. Даље се тврди да се “убиствима и спаљивањима жели осигурати да се Срби неће вратити на ово подручје, на којем се више од 500 година развијала јака српска културна заједница”.

1996.

Корасић Младен (1919), остао је након “Олује” да зиви у селу Превршац, општина Костајница. У октобру му се губи сваки траг. Пронађен је мјесец дана касније. Његова смрт прогласена је несретним слуцајем, али мјештани су примјетили да је одмах након његовог нестанка, пре проналаска тијела, његова кућа девастирана и све оно што је покушавао да сачува протеклу годину покрадено.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.