D.I.C. Veritas

Banija.rs, 29.02.2016., Istorijska sjednica Sinoda SPC u Jasenovcu

JASENOVAC – Posljednja sjednica Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve održana je 23. februara 2016. godine u manastiru svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Prije sjednice održana je liturgija koju je predvodio Mitropolit Crnogorsko – primorski Amfilohije (Radović), a poslije su članovi sinoda zajedno s patrijarhom posjetili Pakrac. Cilj ove posjete bio je parastos i polaganje u kripte posmrtnih ostataka četvorice slavonskih episkopa, zatim obilazak radova na obnovi crkve i vladičanskog dvora u ovom gradu.

Održavanje sjednice Sinoda u Jasenovcu imalo je za cilj da se stavi poseban akcent na mjesto koje je postalo simbol srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu. U zvaničnom saopštenju Eparhije slavonske navodi se da je ovo bio istorijski događaj za eparhiju. Zatim je održana zajednička sjednica Sinoda i Odbora za Jasenovac na kojoj se razgovaralo o obilježavanju 75 godišnjice stradanja srpske crkve i naroda u Drugom svjetskom ratu. Odboru za Jasenovac biće proširena nadležnost, pa će se on ubuduće baviti i svim ostalim stratištima na teritoriji bivše Jugoslavije. Ideja je da sva ta mjesta budu hristijanizovana, odnosno obilježena krstom ili kapelom kako bi se sačuvala od zaborava, ali postala i mjesta molitve. Posebna pažnja biće posvećena izgradnji memorijala na Starom Sajmištu u Beogradu.

O aktivnostima Muzeja žrtava genocida u Beogradu govorio je direktor muzeja Veljko Đurić – Mišina. Ova institucija dobila je podršku srpske crkve za otvaranje odjeljenja muzeja u Banjaluci i Podgorici, a plod saradnje biće i objavljivanje zajedničkih publikacija i organizovanja izložbi.

Član Odbora za Jasenovac Milojko Budimir upoznao je članove Sinoda sa inicijativom da Udruženje Srba iz Hrvatske planira da održi Naučni skup se temom „Stradanje Srba tokom 20. vijeka“. Takođe je pokrenuo inicijativu da se od sada svake godine nakon obilježavanja tužne godišnjice progona Srba poslije parastora u crkvi Svetog Marka u Beogradu (5. avgusta) organizuje šetnja do Sajmišta na kome će početi izgradnja memorilajlog centra, gdje bi se održao prigodan komemorativni program. Članovi Sinoda i Odgora prihvatili su i podržali ovu inicijativu.

Članovi Sinoda upoznati su i sa manifestacijom koja se svake godine organizuje kod manasdtira Krušedol na Fruškoj Gori (posljednja subota u maju), gdje se poslije parastora u manastirskoj crkvi na prostoru ispred manastira priredi prigodan kulturno umjetnički program.

 

Asocijacija izbjegličkih udruženja

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.