D.I.C. Veritas

Beta, 25.07.2015., Strazbur: Srbin Dragan Novaković izgubio spor protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da u slučaju Dragan Novaković protiv Hrvatske nije bilo kršenja ljudskih prava.

Takva odluka je obrazložena time što podnosilac predstavke nije hrvatskim vlastima na vreme podneo zahtev za povratak imovine koja mu je tokom rata oduzeta.

Ovakvom odlukom Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prihvatio je tumačenje hrvatskih sudova da lica koja nisu na vreme podnela zahtev za povraćaj imovine oduzete tokom rata u Hravtskoj na tu imovinu više uopšte nemaju prava.

Dragan Novaković, Srbin iz Siska u tužbi je naveo da je bio primoran da prebegne iz Hrvatske na početku rata 1991. godine. Kada se vratio u Sisak 1996. godine, otkrio je da mu je imovina oduzeta, kao i da zbog toga što nije poštovao rok od pet godina za podnošenje zahteva za povraćaj imovine nema pravnih mogućnosti da istu povrati.

Sud u Strazburu presudom je uvažio obrazloženje hrvatskih sudova da je podnosilac predstavke svojevoljno napustio Sisak, kao i da je mogao da imovinu potražuje i tokom rata, jer se Sisak nije nalazio pod direktnim ratnim dejstvima.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.