D.I.C. Veritas

BIG RADIO, 18.09.2012., LITURGIJA ZA NEVINO STRADALE ŽRTVE HRVATSKE AGRES

KOZARSKA DUBICA(BIG RADIO) – Služenjem liturgije i parastosa za stradale žrtve u hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici jutros je počelo obilježavanje godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.

Osim velikog broja članova porodica i prijatelja stradalih vojnika i civila, liturgiji prisustvuju opštinski zvaničnici i predstavnici opštinske i republičke Boračke organizacije.
 
U 11.00 časova položeni su vijenci na Spomen – krstu u Kozarskoj Dubici, a u 11.20 prisutnima su se obratili zvaničnici, nakon čega je nastavljen umjetnički program.
 
Povodom obilježavanja 17 godina od odbrane Srpske od agresije hrvatskih oružanih snaga, u Kozarskoj Dubici će, u okviru manifestacije “Septembarski dani odbrane”, do 29. septembra biti upriličen niz događaja komemorativnog, sportskog i vjerskog karaktera.
 
Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske – Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.
 
Hrvatske vojne snage uspjele su u noći između 17. i 18. septembra 1995. godine na dva mjesta da pređu rijeku Unu – kod Novog Grada i Kozarske Dubice, i probiju graničnu liniju odbrane.
 
Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na teritoriji zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.
 
Procjena pričinjene materijalne štete u Novom Gradu je oko 80 miliona maraka, u Kozarskoj Dubici 50 miliona i u Kostajnici oko 40 miliona KM.
 
Obilježavanje 17. godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština Republike Srpske od agresije hrvatske vojske u septembru 1995. godine organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradnji sa opštinom Kozarska Dubica.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.