D.I.C. Veritas

Blic, 01.06.2013., Presuda štiti Srbiju od tužbi za genocid

Oslobađajuća presuda koju je Tribunal prekjuče izrekao Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću imaće veoma pozitivne efekte za Srbiju, ocenjuje za „Blic” dr Aleksandar Gajić sa katedre za međunarodno pravo beogradskog Pravnog fakulteta.

U tom slučaju, pale bi u vodu tvrdnje su Državna bezbednost i pojedinci iz Srbije sprovodili genocid, odnosno politiku etničkog čišćenja. Naime, oni koji iznose takve optužbe na račun Srbije ne bi mogli da nađu uporište u praksi Tribunala – smatra dr Gajić.

On posebno ističe da i u slučaju Momčila Perišića, kao i u predmetu Stanišića i Simatovića, nije utvrđena njihova veza sa zločinima u Hrvatskoj. Takva veza nije utvrđena ni kada se radi o masakru u Srebrenici i zločinima u drugim mestima u BiH.

- Ne postoji osuda konkretne osobe koja bi se vezala za Srbiju i njeno učešće u tim zločinima – precizira dr Gajić.
Značaj oslobađajućih presuda posebno je važan kada se ima u vidu tužba za genocid koju je Hrvatska podnela podnela protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde.

– Prekjučerašnjom presudom, kao i onom izrečenom Perišiću, Zagreb je izgubio ono što je smatrao da je njegov pouzdan oslonac. Naime, za događaje u Hrvatskoj, Tribunal ne smatra odgovornim srpske najviše vojne i bezbednosne strukture – dodaje profesor.

Međutim, treba napomenuti da hrvatska tužba sadrži isključivo optužbe za genocid, a da ni u presudi Perišiću nije bilo takvih optužbi. Pošto su oslobađajuće presude izrečene za mnogo blaže optužbe od onih za genocid, onda Zagreb teško može da se pozove na akte Gneralštaba VJ i DB-a, odnosno Perišića i Stanišića, da bi dokazao da je Srbija odgovorna za zločine u Hrvatskoj.

Na pitanje da li posle pomenutih presuda BiH može da podnese novu tužbu za genocid protiv Srbije, dr Gajić odgovara da je to moguće samo ako istakne činjenice koje nisu bile dostupne u vreme kada je sud raspravljao o navodima iz prve tužbe.
Advokat Novak Lukić, branilac Momčila Perišića, ocenjuje da pomenute presude skidaju anatemu o umešanosti vojnog i policijskog vrha Srbije u zločine u Hrvatskoj i BiH.

- Presude bi trebalo da predstavljaju dobru argumentaciju Srbije u odnosu na hrvatsku tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Ali, s druge strane, ako bi Srbija koristila ovakve argumente, onda mora biti svesna da će Hrvatska koristiti dokaze iz pravosnažne presude Anti Gotovini, u kojoj je sud našao da nije postojao zajednički zločinački plan o proterivanju Srba – kaže Lukić.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.