D.I.C. Veritas

Blic, 03.08.2016., Lider HDZ uoči godišnjice “Oluje”: Hrvatska je bila žrtva agresije, Srbiji je potrebna katarza

Predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas da je stav te stranke da izražava “pijetet prema svim žrtvama koje su nastale tokom okupacije Hrvatske”.

Plenković je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše zahtev Srpskog nacionalnog vijeća da se jedan dan izdvoji i za žrtve stradale u vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Plenković je inače ponovio stav da je “kontekst pristupnih pregovora” Srbije sa EU pravi trenutak da se sa Srbijom reše pitanja za koja je Hrvatska zainteresovana, a pre svega zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

- Mi ne priznajemo zakon, koji stvara pravnu nesigurnost hrvatskih branitelja na hrvatskoj teritoriji – rekao je Plenković i dodao da očekuje da predstojeći Dan pobede u Hrvatskoj bude obeležen dostojno.

U odnosima sa Srbijom važno je, kako je rekao, uoči Dana pobede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, reći da je potrebno spustiti tenzije.

- Odbacujem sve navode iz Beograda o kvalifikacijama zbivanja u Hrvatskoj. Država smo članica EU i NATO-a koja poštuje najviše standarde zaštite prava manjina. U Hrvatskom saboru su tri zastupnika srpske manjine i pet zastupnika ostalih manjina. To su standardi koje Srbija još treba ostvariti – rekao je on, navodi se na zvaničnom sajtu HDZ.

Hrvatska je bila žrtva agresije, Srbiji potrebna katarza

Kako je rekao, Hrvatska će se zalagati da Srbija u svom procesu približavanja EU reši “rezidualna pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku”.

- Ponovit ću – rat se vodio na hrvatskoj teritoriji, Hrvatska je bila žrtva agresije. Važno je da srpsko društvo prođe katarzu i suoči se s recentnom prošlošću. Na taj način ćemo puno lakše rešiti i pitanja nestalih, i pitanja granica i pitanja zaštite manjina te krajnje neprimjerenog hibridnog zakona o regionalnoj nadležnosti za procesuiranja ratnih zločina – istakao je Plenković.

Kako kaće, to nije univerzalna nadležnost – “to je prepisivanje dela iz Statuta Haškog suda po kojem je Srbija uzela sebi za pravo da temeljem odluka svojih organa i tužiteljstva – i pred svojim sudovima – sudi hrvatske državljane za kaznena dela na hrvatskoj teritoriji, protiv hrvatskih državljana.

- Kao odgovorna vlast i članica EU nećemo to prihvatiti – takvu pravnu nesigurnost svojih građana ćemo odbaciti – istakao je.

On je još rekao da Hrvatska vodi računa o manjinama, pa tako i o srpskoj, koja ima tri zagarantovana mesta u Saboru, a Beograd, tvrdi, ne ispunjava obavezu prema hrvatskoj manjini.

Postoji i čitav niz drugih pitanja, počev od pitanja nestalih, zatočenih, granice između dveju država i svega onog što se odnosi na sukcesiju, zaključio je lider HDZ.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.