D.I.C. Veritas

Blic, 04.08.2016., ZAPAD LJUT NA HRVATE Brisel traži da Zagreb spusti loptu

Većina zemalja članica Evropske unije neprijatno je iznenađena poslednjim dešavanjima u Hrvatskoj, a posebno retorikom koju koristi zvanični Zagreb, saznaje “Blic” od diplomatskih izvora. Zato se očekuje i da se EU u nekom trenutku uključi u “peglanje” odnosa Srbije i Hrvatske, koji su iz dana u dan sve lošiji.
EU zabrinuta

- Neslaganja oko pojedinih stvari i čarke između dve zemlje nisu ni čudne ni neuobičajene, ali cela priča već ozbiljno uzima maha. Zna se da Hrvatskoj predstoje izbori, ali je ono što rade i izgovaraju njihovi državnici postaje vrlo zabrinjavajuće. Malo ko gleda blagonaklono na izjave hrvatskog šefa diplomatije Mira Kovača, koji iz dana u dan iznenađuje – priča naš izvor.

Pritisci kao i za poglavlje 23

On navodi da za sada nema nikakve reakcije iz EU, ali ne bi se iznenadio da je bude.

- Malo je verovatno da će se bilo ko oglasiti sa direktnom osudom Hrvatske, jer se to prosto ne radi na taj način. Tim pre što je Hrvatska članica EU a Srbija nije, tako da ne treba očekivati tako nešto.

Sa druge strane, vrlo je za očekivati da će neformalnih razgovora i pritisaka da Hrvati spuste loptu biti, kao što je bio slučaj i sa otvaranjem poglavlja 23 sa Srbijom, kada je Hrvatska zbog pritisaka morala da popusti i da “zeleno svetlo” – priča naš izvor.

EU će odgovoriti Srbiji

Da se može očekivati nekakva reakcija iz EU, donekle je potvrdila juče i portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, koja je rekla da će EK odgovoriti na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića u kome je on ukazao na situaciju u regionu, posebno na dešavanja u Hrvatskoj, kao i na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

- Problemi su dotakli i pojedine fundamentale i neprikosnovene principe Evropske unije koje bi države članice, i one koje žele da se priključe, trebalo da poštuju – rekla je ona, istakavši da je proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana, uključujući i zemlje članice, zasnovan na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da su obaveza za ceo region. Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač poručio je juče vlastima u Srbiji da se okrenu budućnosti.

- Mi želimo dobrosusedske odnose, ali nikome nećemo dopuštati, a najmanje agresiroma, da ovako razgovaraju sa hrvatskom javnošću. Počnite raditi na demokratizaciji svoga društva – naveo je Kovač.

Prst u oko Srbiji

  • Poništavajuća presuda Alojziju Stepincu, koji je 1946. osuđen zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ.
  • Podizanje spomenika Miru Barešiću, osuđenom atentatoru na jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, čemu su prisustvovala i dvojica ministara hrvatske vlade
  • Ukinuta presuda Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina
  • Na obeležavanju 75 godina antifašističkog ustanka u Srbu, pevalo se “Za dom spremni” i pesme proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona
  • Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović se slikao sa ustaškom zastavom

Lana Gedošević

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.