D.I.C. Veritas

Blic, 10.09.2016., “TOLIKO ME JE TUKLA DA SAM MOKRIO KRV” Ispovesti Srba koje je mučila hrvatska književnica u “Lori”

- Visio sam okačen lisicama. Tukla me je po bubrezima dok se ne onesvestim. Kad sam došao k sebi i kad sam otišao u WC, mokrio sam krv od njenih batina – samo je deo svedočenja jednog od Srba koji su tokom 90-ih godina bili zatočeni u splitskom logoru u nekadašnjoj vojnoj luci “Lora”, a koja se odnose na Tanju Duić Belobrajdić, tadašnju suprugu zapovednika logora Tome Duića.

Tanja Belobrajdić sada se predstavlja kao pisac antiratnog romana

Nekadašnja mučiteljica iz “Lore” danas, međutim, prima nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolji roman prvenac u kojem do detalja opisuje iživljavanje nad zarobljenicima, uz male izmene – mučitelji u knjizi su Srbi, žrtve Hrvati, a radnja je iz “Lore” premeštena u Vukovar.

Mučenja o kojima ona piše u knjizi “Crni kaput” za koju je dobila književnu nagradu, zapravo su se dogodila u “Lori”, a među glavnim mučiteljima bili su ona i njen tadašnji suprug Tomislav, od kog se razvela 1994. godine.

Predsednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač nije bio dostupan za komentar, kao ni Tanja Belobrajdić.

Nekadašnji zatvorenici, njih 24, dali su iskaze Dalmatinskom komitetu za ljudska prava koji je na osnovu njih podneo krivičnu prijavu protiv Tanje Belobrajdić.

Svedok M. B. se seća da je Tanja uvek dolazila u uniformi i da je uglavnom tukla palicom.

- Jednom je došla sa dva stražara. Pitala je da li bismo imali seks s njom. Prvo je to pitala pilota Pantića, koji je rekao da ne bi, pa su ga sve troje dobro izudarali. Zatim su pitali pokojnog Mićića, koji je rekao da hoće jer se nadao da taj odgovor nosi manje batina. Skočili su na njega i istukli ga jednako kao Pantića. Kad je došao red na mene, počeo sam se izvlačiti, posebno da imam ćerku tih godina, dobio sam samo dva-tri udarca, malo su me šutirali, pa prešli na druge – navodi svedok G. T.

Nekadašnja Jugoslovenska ratna mornarica smatrala je Loru posebno bezbednom lukom jer se nalazi u dubokom zalivu u zaleđu Splita

Svedok M. B. seća se da je Tanja dolazila uvek u uniformi, da je po jednog zatvorenika vodila u ćeliju.

- Tamo su nas terali da kleknemo na kolena i da savijemo glavu što bliže podu, tako da se leđa izviju u luk. I onda bi ona tukla po bubrezima palicom – navodi M. B.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine obezbeđivalo je svedoke u procesima za “Loru”. Ako bi neko od zločinaca iz “Lore”, ko nije procesuiran, ušao u Srbiju, bio bi uhapšen i ovde bi bio pokrenut postupak.

KO JE TOMISLAV DUIĆ

Tomislav Duić, komandant logora u Lori koji je formiran u nekadašnjoj ratnoj luci Jugoslovenske mornarice u Splitu i postojao je od 1992. do 1997, pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. U bekstvu je bio 15 godina, dok ga nisu uhapsili pre tri meseca u Splitu. Tanja Belobrajdić svedočila je na sudu 2002. u slučaju koji se vodio protiv Tomislava i rekla je “da je često posećivala supruga u ‘Lori‘, posebno istaknuvši kako on nije tukao nikoga”.

TUŽILAŠTVO NIJE POSTUPILO PO PRIJAVI

Tonči Majić, predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, kaže za “Blic” da je “neprikrivena sabotaža istraga i suđenja od strane tužilaštva, sudova i politike, dala krila zločincima”.

- Ono što je bilo bitno u njenom slučaju, mi smo postigli: ona se više nikad neće pojaviti u kakvoj školi da predstavlja „antiratnu“ knjigu, a da đaci neće znati s kim imaju posla – navodi Majić i dodaje da Tužilaštvo još nije postupilo po njihovoj krivičnoj prijavi iz 2009:

- U uređenim državama dva svedoka su dovoljna da vas odvedu na vešala. A ovde su trenutno – 24 svedoka!

Marko R. Petrović

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.