D.I.C. Veritas

Blic, 14.06.2013., Presuda u Splitu: Ubio supružnike a zatim ih zapalio, i dobio samo pet godina

Komandant voda izviđačke jedinice 113. brigade HV u doba Oluje Božo Bačelić osuđen je u Splitu na jedinstvenu kaznu od pet godina i deset meseci zatvora zbog ubistva supružnika Nikole i Milice Damjanić i ratnog zarobljenika Vuka Mandića, preneo je Index.hr.

Nekadašnji pripadnici voda, u doba zločina Ante M., Luka V. i Jurica R.  oslobođeni su optužbe za ratni zločin, odnosno, učestvovanje u likvidaciji Mandića, dok je sudija Ivona Rupić za pomaganje prilikom egzekucije supružnika Damjanić donela odbijajuću presudu zbog zastarevanja predmeta.

Supružnici Damjanić ubijeni su 11. avgusta 1995. godine u mestu Prokljan kod Skradina. Bačelić je vodio vod na čišćenje terena, a Damjaniće je ubio na kućnom pragu. Trojica pripadnika voda zatim su naslagali daske i grane
ispod Damjanića i zapalili ih. Zarobljeno pripadnik krajiške vojske Vuk Mandić ubijen rafalnom paljbom dva ili tri dana pre u zaseoku Mandićima u opštini Kistanje.

Svi optuženi su 2002. godine bili oslobođeni na prvom suđenju, ali je Vrhovni sud predmet vratio na ponovno suđenje. Bačelić je nestao, pa je za njim 2007. godine
raspisana tjeralica. Početkom prošle godine uhapšen je u Nemačkoj.

Savo Štrbac iz udruženja “Veritas” ističe da je pravo ime Bože Bačelića – Redžepi Đinđić.
- Ime i prezime je promenio početkom devedesetih i postao je ubica Srba. I sada se ostvaruje ona izreka da je “veći katolik od pape”. Srbi koji su stradali kao ova porodica Damjanić, poginuli su na najgori mogući način. Postoje različiti vidovi ubistava, a ovo je upravo ritualno ubistvo koji čoveka treba da svede na nivo životinje. Ovaj bračni par su ubili na kućnom pragu i zapalili. Ovo je nova kazna za ubistvo koje nema veze sa ratom. Za ovo krivično delo je mogao dobiti od pet do 20 godina. Dobio je skoro minimum i to je sramotno – kaže Štrbac za “Blic” ističući da ne zna kakve je olakšavajuće okolnosti sud cenio jer one ne postoje.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.