D.I.C. Veritas

Blic, 15.04.2020, OTKRIVAMO Optužnica protiv hrvatskog špijuna, lažnim dokumentima srpske vojske pokušao da SPASE RATNOG ZLOČINCA GLAVAŠA

Protiv Dražena Letića (47), bivšeg pripadnika MUP Srbije, uhapšenog prošlog jula, Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici podiglo je optužnicu kojom se tereti da je špijunirao za Sigurnosno-obaveštajnu agenciju Hrvatske (SOA), kao i da je obezbedio lažne dokumente kojim je Branimir Glavaš pokušao da spreči istragu protiv sebe!

Istom optužnicom obuhvaćen je i bivši šef hrvatskog istražnog tima za ratne zločine Nikola Kajkić, koji je nedostupan srpskom pravosuđu. Letić je uhapšen 13. jula 2019. godine u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske, i to kao član kriminalne grupe Majkla Dokovića, naturalizovanog Amerikanca poreklom iz Crne Gore, čija organizacija je pokušala da prokrijumčari 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Prvobitno je bio osumnjičen samo za trgovinu drogom, ali se tokom istrage njegovih kriminalnih aktivnosti, u koji se uključila i Bezbednosno-informativna agencija, došlo do dokaza da je šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu, o čemu je “Blic” prvi i pisao.

- Četiri i po meseca nakon što je uhapšen zbog sumnje da je trgovao drogom, BIA je protiv Letića, bivšeg pripadnika MUP Srbije, podnela krivičnu prijavu kojom se tereti za špijunažu u korist Hrvata, i da je sve to radio svesno, za novčanu nadoknadu – kaže naš sagovornik blizak pravosuđu.

Naime, BIA je prikupila podatke da je Letić po nalozima pripadnika hrvatskih bezbednosnih i političkih struktura, kao i tajnih agenata ove službe, u Srbiji prikupljao obaveštajne informacije i prenosio ih SOA. Takođe je utvrđeno da on nije jedini državljanin Srbije u toj saradničkoj mreži koju je formirao Nikola Kajkić, inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj, predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske. Zadatak Kajkićevih kontakata bio je da prikupe i dostave dokumentaciju za zloupotrebu, diskreditaciju i ruženje ugleda Srbije.

U istrazi BIA je ustanovila da je Kajkić, u periodu najintenzivnijeg korišćenja Letića u obaveštajne svrhe, obavljao i funkciju šefa istražnog tima za ratne zločine, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) i SOA. Cilj tog novoformiranog tima bio je ponovnog pokretanja istraga u vezi sa ratnim zločinima počinjenim protiv Hrvata za vreme građanskog rata u Hrvatskoj, posebno oni slučajevi koji su već završeni pravosnažnim presudama Posebnog odeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Letić je, između ostalog, krajem 2018, utvrđeno je u istrazi, svojoj vezi u Hrvatskoj Kajkiću dao falsifikovana dokumenta koja su korišćena za diskreditaciju Miroslava Kraljevića, zamenika osiječkog županijskog državnog tužioca. Predao mu je falsifikovanu potvrdu Ministratva odbrane Srbije o vojnom angažmanu Kraljevića u jedinicama JNA tokom ratnih dejstava u Hrvatskoj 1991. i 1992, a ti lažni dokumenti su završili u rukama Branimira Glavaša, ozloglašenog hrvatskog političara kome se u nekoliko navrata sudilo za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Glavaš ih je iskoristio da bi u Saboru diskreditovao Kraljevića i zatražio njegovu smenu.

Kao nagradu za to Letić je dobio novac, a iz sadržaja njegove komunikacije sa Kajkićem može se zaključiti da je finansijer ovih aktivnosti bio poznati hrvatski fudbaler Luka Modrić. Modrić je takođe imao lične motive da diskredituje tužioca Kraljevića jer je on tada bio postupajući tužilac u sudskom postupku protiv fudbalera, a za davanje lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić, fudbalskih menadžera koji su posredovali u njegovom transferu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.