D.I.C. Veritas

Blic, 20.12.2013., Opet skidanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i Vinkovcima

 Nepoznati počinitelj skinuo je i odneo dvojezičnu tablu s ćiriličnim natpisom sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HŽ) u Vukovaru, a u vinkovačkom naselju Mirkovci razbijena je dvojezična tabla na zgradi osnovne škole “Nikola Tesla”, s nazivom te ustanove.

 Traga se za počiniocima ovih krivičnih dela, saopštila je vukovarsko – sremska policija, a prenela Hina.

 Dvojezične table nalaze se na zgradama desetak državnih institucija u Vukovaru, a od 1. septembra, kada je započelo njihovo postavljanje, skinuto ih je ili razbijeno dvadesetak.

 Tabla koja je sinoć skinuta s vukovarskog HŽ, već je treća koja se skida sa te ustanove.

 Prema rečima direktora škole “Nikola Tesla” u Mirkovcima Ante Vidovića, dvojezična tabla na školskoj zgradi, u kojoj se obrazovanje sprovodi na hrvatskom i na srpskom jeziku, postavljena je još 2006. godine i do sinoć je niko nije dirao.

 Skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli započeto je tokom protesta koje je organizovao štab za odbranu hrvatskog Vukovara, protivnik ćirilice.

 Taj štab je tražio i referendum kojim bi, praktično, upotreba ćirilice u Hrvatskoj bila zabranjena, a ustavne promene koje treba da spreče takvu vrstu referenduma odložene su do januara.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.