D.I.C. Veritas

Blic, 22.04.2018, VULIN NEPOŽELJAN U HRVATSKOJ Odgovorićemo im državnički, Srbija priča istinu, a to se Zagrebu ne sviđa

Povodom saopštenja hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku, ministar odbrane Aleksandar Vulin za RTS kaže da vlastima u Zagrebu smeta to što Srbija govori istinu.

Aleksandar Vulin je, govoreći o poruci iz Zagreba u Jutarnjem dnevniku RTS-a, poručio da je reč o pokušaju da se ućutka nekoga ko Hrvatskoj govori istinu.

“Najstrašnija istina o Jasenovcu jeste ne samo to što se dogodilo, već što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje, neće da izrazi kajanje za ono što je uradila”, istakao je Vulin.

Istakao je da on neće prestati da govori istinu, onakvu kakva ona jeste.

“Nemačka je to završila. Rekla je kajemo se za zločine iz Drugog svetskog rata, ne dolazi u Mathauzen da položi vence. Teško je otići u Jasenovac na grob poklane dece, a posle u Blajburg na grob koljača te dece. Nas boli svako ovo podsećanje, ali neko već jednom mora da kaže – Kajemo se, nećemo u Blajburg da pokažemo vence na grobove ustaša”, poručio je Vulin na RTS.

Obrazložio je da već nekoliko dana pre nego što je bilo govora o njegovoj poseti Mlaki, ministarka spoljnih poslova, predsednik vlade, šef HDZ-a u Saboru, govore o tome da su njegove izjave, ne navodeći koje, vrlo opasne.

 ”Nakon toga imamo informacije koje govore da unutar vladajuće koalicije priprema nekakva zabrana mog dolaska”, kaže Vulin.

Naveo je da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

“Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom, gde nema nijednog Srbina, nijednog Jevreja, nijednog Roma? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gde su ustaše sabirale decu i vodile na klanje u Jasenovac… Ja sam hteo da budem sa svojim narodom, a ne da budem sa hrvatskom vladom koju bojkotuju svi Srbi, Jevreji i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva”, rekao je Vulin.

Komentarisao je i to što Hrvati smatraju neprimerenom njegovu izjavu da o eventualnoj poseti Hrvatskoj može da odluči samo vrhovni komandant Vojske Srbije.

“Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsećam koliko su Srbi diskriminisani… To njima smeta. Ovo je bio povod. A, hajde i da razjasnimo taj povod. Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem – o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić”, naveo je Vulin.

Istakao je da je reč o proceduri, te da je ministar odbrane dužan da se, kada putuje – naročito kada taj put može imati političku težinu, konsultuje sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu.

“Mislio sam da je u Evropi sloboda kretanja zagarantovana, da svako može da se kreće, ako nije počinio neko krivično delo. A, ovo je samo procedura koja se odnosi na sve. Ali, tražili su povod – ma smeta im Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore”, istakao je ministar.

Dodaje da su mu zamerili i to što je rekao da je mržnja sa kojom Vučića čekaju u Zagrebu crna mrlja na obrazu Hrvatske, te podsetio da su srpskog predsednika tamo “dočekale ustaše koje su ga vređale na najbrutalniji način”.

“Srbija će reagovati na ovu provokaciju i državnički, onako kako reaguje suverena, sigurna, stabilna država reaguje i to možete da očekujete u najskorije vreme”, istakao je Vulin.

Upitan o budućnosti odnosa dve zemlje, Vulin je rekao da srpska strana uvek pokušava da odnosi budu dobri.

“To što je Vučić istrpeo, nije hteo ni na koji način da istrpi Jandroković. Ovde on nije hteo da istrpi nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posetu”, dodao je ministar odbrane.

Ministar je naveo i da je Srbija dobila nova četiri “miga” od Belorusije, te da ćemo sa onima koje smo dobili od Rusije i sa naša četiri miga imati eskadrilu – prvi put od 1999. godine.

 Očekuje da “migovi” polete već početkom iduće godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.