D.I.C. Veritas

Blic, Index.hr, 11.03.2017., Hrvatska možda jeste u EU, ali ovo više liči na SEVERNU KOREJU

Ako ideja prođe u hrvatskim institucijama i javnosti, penzionisani hrvatski generali i ratni veterani mogli bi ubuduće po školama da drže predavanja o istoriji “Oluje” i “Domovinskog rata”.

Ta predavanja namenjena su nastavnicima istorije i turističkim vodičima, a Vlada je izdvojila 100.000 kuna za predavanja koja bi penzionisani generali trebalo da drže, piše Index.hr.

Lista od 20 predavača

Međutim, kako navode, prema njihovim informacijama predavačima će biti finansirana putovanja, smeštaj i verovatno dnevnice.

Zanimljiva je i lista predavača o Domovinskom ratu. Na joj se nalazi 20 generala, brigadira… Među njima je i Vladimir Šeks, koga je Tužilaštvo Srbije 2011. godine na osnovu optužnice Vojnog tužilaštva Jugoslovenske narodne armije iz 1992. optužilo za ratne zločine i genocid nad Srbima u Hrvatskoj.

Međunarodna organizacija “Amnesti internešenal” tražila je u nekoliko navrata da Hrvatske ispita njegovu ulogu u događajima u Slavoniji u devedesetih godina je, kako je navođeno, postoje sumnje da nije sprečavao zločine koje su počinili pripadnici hrvatskih snaga, iako je za njih znao.

Jedan od predavača je i vice admiral Davor Domazet Lošo, učesnik i planer glavnih vojnih operacija Hrvatske od početaka do završetka Domovinskog rata. On je, uz generala Ante Gotovinu, bio jedan od glavnokomandujućih ratnog područja koje je obuhvatalo severnu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Među njegovim vojnostrateškim “uspesima” su planiranje velikih vojnih operacija poput “Bljeska”, “Oluje”… Prislino ga je 2000. godine penzionisao nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, ali ga je pre dve godine predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala za člana Veća za domovinsku sigurnost.

O Domovinskom ratu istoričari i turistički radnici mogli bi da slučaju i od penzionisanog generala Josipa Lucića, inače bivšeg načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, zapovednika gardijske brigade “Tigrovi”, pomoćnika načelnika Glavnog štaba za kopnenu vojsku, glevnokomandujućeg Zbornog područja Osijek…

Sredinom 2015. godine našao se na udaru optužbi da je kao predsednik Akademskog džudo kluba “Mladost” iz Zagreba odgovoran za finansijske malverzacije.

Kako piše Index.hr sva ova predavanja biće, navodno, na dobrovoljnoj bazi, tako da će nastavnici, moći da biraju da li će ih pohađati. Međutim, iako je dobrovoljno, hrvatska državna Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) nastavnicima će učestvovanje na predavanjima bodovati kao stručno usavršavanje.

Totalitarno društvo

Sa druge strane, u hrvatskom Ministarstvu turizma kažu da za sada još nema nikakvih zvaničnih odluka o tome hoće li se, kako i koliko novca izdvojiti za najavljene usluge generala.

Očekivano, kritike hrvatske javnosti i struke su odmah usledile, a generalna ocena je da je ovakva ideja antiistorijska i predstavlja jedno od obeležja totalitarnog društva.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog odbora za istorijske nauke Damir Agičić kaže da će strukovna udruženja verovatno sledeće nedelje reagovati na ovaj projekat.

- Obratićemo se javnosti kako bismo zaštitili dostojanstvo struke – rekao je on.

Tito bio Rus, Milošević još uvek živ

Po sudu Snježane Koren, šefice Katedre za metodiku nastave istorije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ideja da ratni generali drže ovakva predavanja je suštinski nenaučna i totalitarna.

- Videli smo da su ti isti generali na nekim skupovima govorili da je Norac heroj, da je za Ahmiće odgovorna britanska obaveštajna služba, da je Tito bio Rus i da je Milošević još uvek živ – kaže ona.

Kako navodi, lično ne dovodi u pitanje ideju o tome da generali imaju pravo da ispričaju svoje viđenje Domovinskog rata, ali ističe i da ta verzija ne bi smela da bude jedina. Posao istoričara je, kaže, da sravne različite izvore o istom događaju i kritički ih preispitaju, umesto da ih prihvataju kao dogmu.

- Poslednjih godina u društvu se stvara militaristička atmosfera, a poruke su da imamo nešto što se ni na koji način ne sme propitivati – upozorava Koren.

Stvoriće odbojnost prema Domovinskom ratu

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je projekt zapravo preslikan SUBNOR-ov model s kraja 50-ih i početka 60-ih godina, koji je doveo do toga da su učenici razvili odbojnost prema temi.

- Sve što dođe u škole postaje omrznuto. Oni zato rade na tome da se rat omrzne, a ja smatram da je to dobro, jer rat ne treba prihvatati sa oduševljenjem. Naravno, njihova je namera drugačija – kaže Puhovski, uz opasku da je razlika u odnosu na praksu iz SUBNOR-a ta što će generali-predavači dobijati ovac za svoj rad.

Puhovski kaže da bi ovo moglo da dovede do toga da deca omrznu Domovinski rat, ali da je to dobro za smanjivanje militarističke atmosfere u zemlji.

- Sa druge strane, to nije dobro jer će se stvoriti privid da je moguće da ljudi sami o sebi govore na nečemu što je naučno prihvatljivo. U svemu ovome imamo još i ideološke dodatke u kojima će se pričati priče o tome kako smo hrabri – rekao je Puhovski.

Kao u Severnoj Koreji

On navodi da je ideja da ratni veterani poučavaju turističke vodiče loš vic.

- To je nedopustivo jer se to doslovno nije radilo čak ni u Sovjetskom Savezu od 50-ih godina. U Jugoslaviji se nije radilo ni pre. To je svojevrsna kontrola komunikacije sa strancima, kao u Severnoj Koreji u kojoj se zna ko sme razgovarati s turistima koji stignu tamo – upozorava on.

Turiste zanima Dioklecijanova palata, a ne Domovinski rat

Jedan turistički vodič iz Splitsko-dalmatinske županije ispričao je za Index.hr da je ovakva inicijativa besmislena, i da je činjenica da vodiči turistima uglavnom ne znaju predstaviti Domovinski rat jer nisu obrazovani istoričari.

- To se ne ne može pokriti nekim predavanjima ili indoktrinacijom. Ne znam što se time uopće želi postići. Većinu turista ionako zanimaju Dioklecijanova palata i slične stvari, a ne Domovinski rat – rekao je on.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.