D.I.C. Veritas

Blic, 01.08.2016., Podgorica uputila zvaničan protest Hrvatskoj zbog spomenika Barišiću

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je danas protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miru Barišiću, osuđenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladmira Rolovića, 1971. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata”, navodi se u noti ministarstva.

Miro Barišić koji je 1971. godine u Švedskoj osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Stokholmu Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana u Hrvatskoj.

Spomenik Barišiću otkriven je sinoć i njegovu izgradnju finansirali su porodica i lokalna samouprava.

Vlada Ulofa Palmea je 10. oktobra 1985. godine “zbog dobrog vladanja” preinačila doživotni zatvor Barišiću u 18 godina robije.

 

 

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije Barišić se iz Južne Amerike, gde je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj, vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Barišić je poginuo 31. jula 1991. godine kod Benkovca, pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.