D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 04.06.2016., HAPŠENJE NA AERODROMU Major Vojske RS Ranko Dželajlija uhapšen u Beogradu

Major Vojske Republike Srpske Ranko Dželajlija uhapšen je danas na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” prema Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog navodnog ratnog zločina, izjavio je “Srni” direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je naveo da je Dželajlija rođen 1959. godine, da potiče iz Batinjana pored Daruvara, te da se u Vojsci Republike Srpske aktivirao kad je izašao iz Zapadne Slavonije nakon akcije hrvatske vojske “Bljesak”.

- Prema informacijama koje su mi javili njegovi prijatelji iz Banjaluke, on je krenuo kod kćerke u Švedsku. U Banjaluci mu živi žena i porodica – rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, Dželajlija je bio na hrvatskom spisku procesuiranih za ratne zločine, a za svim procesuiranim koji su nedostupni u Hrvatskoj raspisane su i međunarodne poternice.

- Ne znam da li je on to znao. Ako jeste, onda je reč o neopreznosti, a njegovi prijatelji su mi rekli da je najmanje jednom mesečno sve ove godine išao do Srbije. On ima državljanstvo BiH, ali po svoj prilici nema državljanstvo Srbije – naveo je Štrbac, napominjući da su mnogo rigoroznije provere na aerodromima nego na drumskim prelazima.

Štrbac je rekao da je ovo je 156. hapšenje Srba po celom svetu prema poternicama iz Hrvatske, a da je u poslednje vreme, umesto da se to dešava sve ređe, u Hrvatskoj veoma često procesuiranje, otvaranje novih istraga, podizanje novih optužnica i suđenja, što se posebno intenziviralo ovog proleća.

- Imamo desetine novih procesuiranih, ispada apsurdno, na neki način, da što više protiče vremena od završetka rata, uskoro već 21 godina, da se sve više procesuira Srba u Hrvatskoj i tek po koji pripadnik oružanih snaga Hrvatske – naglasio je Štrbac.

On je podsetio da su samo u jednoj ćeliji u Splitu Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, te generali Borislav Đukić i Pavle Pantić.

- Optužnica u slučaju Kapetana Dragana ide 13. juna pred optužno veće, generalu Đukiću polovinom juna počinje glavni pretres, kapetan fregate Pantić je odbio ponudu Tužilaštva da prizna krivicu kako bi dobio četiri godine zatvora koje bi mogao da izdržava u Srbiji. On hoće da dokaže nevinost, u čemu ima i moju i podršku “Veritasa” – istakao je Štrbac.

On je najavio da će narednih dana izaći sa drugim pojedinostima u vezi sa slučajem hapšenja Ranka Dželajlije.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.