D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 07.09.2019, Vučić o zabrani ulaska u Hrvatsku delegaciji Vojske Srbije:”Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane srpskim kadetima da uđu u Hrvatsku na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Vučić je rekao da Srbi moraju da brinu o svojim žrtvama da im niko ne bi zabranio da im odaju počast, te podsetio da će na teritoriji Republike Srpske, u Donjoj Gradini, biti izgrađen memorijalni centar.

- Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih svetskih i američkih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo da brinemo o tome da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima – rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

On je dodao da će biti snimljeni i prvi filmovi o Jasenovcu, što je bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamerile.

- Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentrarišem – kazao je Vučić, aludirajući na tvrdnje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, tokom obeleženavanja 70 godina početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, koja je rekla da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

On je podsetio na bombardovanje Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i na stradanja Srba u Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, dok su mnogi u drugim državama dočekivali okupatore cvećem.

- Bilo je više fašističkih režima, a samo dva nacistička u čitavoj Evropi. Ponosan sam na borbu srpskog naroda i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, na Kosmetu, zapadno od Drine i Dunava, jer se naš narod borio protiv okupatora – rekao je Vučić.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.