D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 08.11.2023, POČELA DVODNEVNA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O GENOCIDU U NDH Brnabić: U potpunosti podržavamo Muzej žrtava, država će stati iza tog odgovornog posla

Dvodnevna međunarodna naučna konferencija o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) počela je danas u Beogradu.

Konferenciju pod nazivom “80 godina pojma genocid – Studija slučaja: Genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH” u Palati Srbija otvorila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Želim da ovde stvarno dam podršku i da kažem da ćemo mi nastaviti u potpunosti da podržavamo Muzej žrtava genocida i da ćemo uraditi sve što je potrebno da država iza ovakvog teškog, ozbiljnog i odgovornog posla stane - istakla je Brnabić.

Navela je da se zaista zaprepastila kada je pročitala koliko je u prethodnih nekoliko decenija na univerzitetima u Srbiji i na čitavom post-jugoslovenskom prostoru odbranjeno doktorata u vezi sa Jasenovcem, kao i koliko je naučno-istraživačkih projekata realizovano na teme Jasenovca i stradanja civila u Drugom svetskom ratu.

- To nudi poražavajuću istorijsku sliku i mislim da je to ono gde naša nauka stvarno treba da se probudi i kako god bude potrebno da država tome pomogne, da li kroz naučne stipendije, da li kroz drugačiju vrstu podrške, hajde da razgovaramo o tome u budućnosti i da ponudimo stipendije da dodatno motivišemo naučnike, istraživače, studente – rekla je Brnabić.

Dodala je da je država u prethodnih nekoliko godina uložila značajnu sumu novcu za početak rekonstrukcije objekata nekadašnjeg logora na beogradskom Starom sajmištu.

Navela je da je posebno ponosna na to što su, kao Vlada Srbije, Muzeju žrtava genocida predali na staranje i upravljanje spomen područje Jajinci.

- Mislim da je to izuzetno važno, zato što mislim da Muzej žrtava genocida jedini ima kapacitet da upravlja tim spomen područjem na način kako je potrebno upravljati i da daje inicijativu da to spomen područje obilaze naši đaci, mladi ljudi, obrazovne institucije, na kraju krajeva i nevladine institucije – rekla je premijerka.

Istakla je da Beograd i Niš danas konačno imaju ulice jasenovačkih žrtava.

- Vlada Srbije na inicijativu predsednika počela je da finansira filmove i snimanje filmova od nacionalnog značaja poput filma ‘Dara iz Jasenovca', a upravo je završeno i snimanje filma ‘Deca Kozare – poručila je Brnabić.

Na konferenciji je prisutan je i predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan i direktor Muzeja Dejan Ristić.

Povod za održavanje skupa je nastupajuća osamdesetogodišnjica od kada je Rafael Lemkin definisao pojam genocid.

Ovaj skup biće posvećen razmatranju pravnih, istoriografskih i drugih akademskih definicija pojma genocid kroz prizmu zločina izvršenih nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, kontekstu u kome su se odigrali, dramatičnim posljedicama koje su prouzrokovali i tragičnom nasljeđu koje su ostavili.

Skup će okupiti naučnike iz oblasti istorije i drugih srodnih nauka iz Srbije i inostranstva.

U dijelu predviđenom za predstavljanje gostujućih institucija prvog dana konferencije govoriće i vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.