D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 10.04.2018, “IZGLEDA KAO DA JE PONOVO PROŠAO RAT” Srpske kuće u Hrvatskoj obijene na Uskrs, vrata razvaljivali SEKIROM

U mestu Kistanje, u Hrvatskoj, tokom pravoslavnog Vaskrsa obijene su dve srpske kuće, a najviše obnovljenih srpskih kuća je devastirano i opljačkano u Ulici Franje Tuđmana u tom mestu, rekao je Srni direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je naveo da su dve kuće u Kistanjama, Ruže Ardalić, koja živi u Nemačkoj, i njene pokojne majke Mande Mirčete, obijene u noći sa subote na nedelju, da su sekirom obijena ulazna vrata, a kuće devastirane.

On je dodao da je pre osam dana u naselju Mažibrade, u Kistanjama, bilo više slučajeva obijanja i pljačke obnovljenih srpskih kuća.

“Tamošnji ljudi kažu da to više niko i ne prijavljuje policiji i da se prosto zabrinu ako ni u jednu kuću ne bude provaljeno”, rekao je Štrbac.

On je dodao da je najviše srpskih kuća u Kistanjama, gde je nekada živelo 98 odsto Srba, devastirano u Ulici Franje Tuđmana, kao i u ulicama Hrvatskih branitelja i Ante Starčevića.

“Devastirane su kuće gde nema u blizini komšija. U Ulici Franje Tuđmana su devastirane srpske kuće koje su obnovljene, ali sada izgleda kao da je ponovo prošao rat, ponovo su opljačkane i devastirane”, kaže Štrbac.

On je podsetio da je, prema popisu iz 1991. godine, u Kistanjama živio 2.021 stanovnik, od čega 1.980 ili 98 odsto Srba, a svega devet Hrvata, a ostatak su bili Jugosloven i ostali.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, u tom mestu živelo 1.909 stanovika, od čega 50 Srba, a ostalo su Hrvati sa Kosova i Metohije, takozvani Janjevci.

Štrbac je rekao da je antifašistička ploča, koja se nalazi na putu Kistanje-Knin, prema manastiru Krka, poprskana sprejom i na njoj je iscrtano slovo “U”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.