D.I.C. Veritas

Blic, Srna, 30.04.2019, TUŽNE 24 GODINE OD AKCIJE “BLJESAK” Oružane hrvatske snage u Zapadnoj Slavoniji proterale 15.000, stradale STOTINE SRBA

Za 1. maj se navršava 24 godine od kada su oružane snage Hrvatske u akciji “Bljesak” sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, proterali 15.000 Srba, 283 je ubijeno ili nestalo, među kojima 56 žena i osmoro dece, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

 Od 283 ubijenih ili nestalih u akciji “Bljesak” oružanih snaga Hrvatske pre 24 godine, rasvetljena je sudbina 154 lica, a 129 se još vodi kao nestalo.

“Od 148 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz grupnih grobnica, do sada ih je 109 identifikovano”, dodaje se u saopštenju.

 ”Veritas” podseća da je tokom hrvatske agresije 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine bilo zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN, od kojih su mnogi prošli teška psihička i fizička maltretiranja u Bjelovaru i Varaždinu.

Civili koji nisu mogli ili nisu želeli da napuste svoja ognjišta, smešteni su u logore za civile, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

U vremenu nakon agresije na Zapadnu Slavoniju, hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba na dugogodišnje kazne zatvora za ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture zloglasne Lore u Splitu.

Iz “Veritasa” podsećaju da Haško tužilaštvo, iako upoznato o svim činjenicama vezanim za “Bljesak” nikada nije otvorilo intenzivnu istragu za zločine u toj akciji, kao što ni Savet bezbednosti UN nikada Hrvatskoj nije uveo sankcije zato što je, kao članica UN, izvršila agresiju upravo na zaštićenu zonu organizacije kojoj je i sama pripadala.

Tužilaštvo u Hagu je 25. jula 1995. godine, optužilo tadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martića da je 2. i 3. maja 1995. godine “za odmazdu izdao naređenje vojnim organima RSK da granatiraju Zagreb”, usled čega je poginulo šest civila, jer se pri tom “nije pridržavao zakona i običaja koji regulišu vođenje rata”. Haški tribunal ga je za to osudio na 35 godina zatvora.

Na zagrebačkom Županijskom sudu, u toku je suđenje u odsustvu Milanu Martiću i Milanu Čeleketiću, predsedniku RSK i komandantu Srpske vojske Krajine, zbog “osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije”Bljesak”, iako su ispaljivanje raketa naredili u toku izvođenja hrvatske agresije i kao upozorenje da obustave tu akciju na srpsku oblast pod zaštitom UN.

Hrvatski generali: Luka DŽanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su, po nalogu, sada pokojnih: Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka, Imre Agotića i Petra Stipetića, isplanirali i izveli akciju “Bljesak”, još su na slobodi, ovenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja.

Hrvatski sudovi su u parničnom postupku po tužbi sestara Radmile i Mirjane Vuković za naknadu štete zbog ubistva oca Milutina, majke Cvijete i sestre Dragane, odbili njihovu tužbu uz obrazloženje da ubistvo njihovih roditelja i sestre nije ratni zločin, već “ratna šteta”, za koju država ne odgovara, uz obavezu da one državi isplate parnični trošak u iznosu od oko 3.200 evra.

Pred nacionalnim pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine nad Srbima u toj akciji, koji nisu odmakli dalje od predkrivične faze.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.