D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 06.06.2017, U Hrvatskoj identifikovani ostaci 14 Srba ubijenih u “Oluji”

U Zagrebu je danas, uz prisustvo članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 14 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba 1995. godine na teritoriji Hrvatske, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, posmrtni ostaci ekshumirani su u Gornjem Selištu, Vrbovljanima, Šibeniku, Zadru i na drugim lokacijama.

Posmrtni ostaci 13 lica su identifikovani metodom analize DNK, a posmrtni ostaci jednog lica su identifikovani klasičnom metodom i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske, u periodu od 2001. do 2015. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.371 žrtve srpske nacionalnosti stradale u akcijama hrvatske vojske i policije “Bljesak” i “Oluja”, a posmrtni ostaci 919 identifikovanih žrtvava predat su porodicama radi sahrane, piše u saopštenju.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama “Bljesak” i “Oluja” tokom 1995. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

Današnja identifikacija obavljena je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, navela je vladina Komisija za nestala lica.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.