D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 12.06.2018, HAPŠENJA NAKON SKUPA U BLAJBURGU Austrijska policija privela sedam osoba zbog kršenja zakona o veličanju nacizma

Austrijska policija je, po završetku skupa hrvatskih ultradesničara u Blajburgu, uhapsila sedam osoba i podnela devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma.

Prema saopštenju policije, na komemoraciji pripadnicima hrvatskih kvislinških formacija ubijenim na završetku Drugog svetskog rata, bilo je između 10.000 i 11.000 ljudi.

Obezbeđenje organizatora skupa vršilo je kontrolu i vraćalo osobe sa “političkim” zastavama ili oznakama, ali je i pored toga više učesnika ušlo sa ustaškim simbolima.

U Blajbugru su se mogla videti lica u majicama sa likom pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatom po veličanju ustaštva, kao i sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” i ustaškom šahovnicom, odeći.

Austrijska policija saopštila je da tokom komemoracije nije bilo ispada niti nasilja, ali da je, pored kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, bilo prijava zbog zabrane boravka u Austriji, jedna prijava zbog kršenja dostojanstva natpisom na majici, i jedna prijava zbog neprijavljenog obavljanja posla, kao i dve kazne protiv lica koja su se kretala prugom.

Što se sedam uhapšenih lica tiče, radi se o šest Hrvata i jednom Slovencu, koji su privedeni zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma.

Na skupu u Blajburgu došlo je i više političara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među kojima predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, njegov zamenik Miijan Brkić, kao i hrvatski ministri Goran Marić, Tomo Medved i Milan Kujundižić, te i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.