D.I.C. Veritas

Blic, Tanjug, 29.09.2018, NAPADNUT MILORAD PUPOVAC Političara gađali u Zagrebu, SNV odgovorio: To je napad na SRPSKE INSTITUCIJE I NAROD

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), lider Srpskog nacionalnog veća i poslanik u hrvatskog parlamentu, Mlorad Pupovac napadnut je danas na zagrebačkoj pijaci Dolac, kada je u prolazu sa stranačkim kolegom Borisom Miloševićem, pogođen gomilom hrane.

Kako je saopšteno iz SNV, sve se dogodilo nešto posle 14 sati, nakon završetka sednice parlamenta, dok su Pupovac i Milošević prolazili pored bistroa „Amfora“ na toj zagrebačkoj pijaci iz smera ribarnice prema Trgu Bana Jelačića.

U jednom trenutku, navodi se, Pupovac je osetio udarac u desnu stranu tela, od vrata do šake desne ruke, a kada se okrenuo video je da je pogođen većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se od njegovog vrata, ramena i ruku i rasuli po tlu.

U saopštenju se navodi da s obzirom na jačinu i preciznosti udarca, Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega sa jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana „Amfora“.

- Ovo nije prvi, ni verbalni, ni fizički nasrtaj na predsednika SDS S-a i predsednika SNV-a, prof. dr. Milorada Pupovca, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, reč je ne samo o bezobzirnost, već i karakteru potencijalno opasnog fizičkog napada na njih”, navodi se u saopštenju.

I po tome kako je izveden, ističe u saopštenju, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje Pupovca i Miloševića, koji je, inače, predsednik Klupa poslanika SDS S u Hrvatskom saboru.

“S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vreme a posebno proteklih sedmoca protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke ovaj napad ne treba nikog da iznenadi, jer ta je kampanja takva da podstiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja”, poručuje se u saopštenju.

Vlasnik bistroa “Amfora”: Pupovac nije napadnut iz mog restorana

Anđelko Mandac, vlasnik bistroa “Amfora” u čijoj blizini je danas napadnut lider SDSS, predsednik SNV i poslanik u Hrvatskom saboru, Milorad Pupovac, negira da se taj napad hranom dogodio iz njegovog restorana.

Napad na Pupovca, koji je u trenutku napada bio u društvu stranačkog kolege i šefa poslaničke grupe SDSS Borisa Miloševića, dogodio se nešto posle 14 sati, po završetku saborskog zasedanja.

Njih dvojica su prolazila uz zagrebačku pijacu na Dolcu, kada je na Pupovca bačena gomila hrane koja ga je pogodila u predelu od vrata do desne šake. Neki komadi hrane su, kako je ranije saopšteno iz SNV ostali na njegovom mantilu, a neki čvršći su se odbili i pali na tlo.

Vlasnik bistro tvrdi da Pupovca i Miloševića nije gađao niko iz njegovog restorana.

“Pa ko u restoru ima limun”, zapitao je Mandac u izjavi za Dnevnik.hr.

Rekao je da je Pupovac, inače, povremeno gost restorana, ali da danas nije svratio, već je samo prošao.

Pupovac je, ispričao je Mandac, došao i rekao mu da ga je neko gađao, a on ga je upitao: “Pa, ko Milorade”.

Pupovac je na to odgovorio da ne zna, a Mandac veruje da je to učiniio najverovtnije neko sa pijace.

Protiv Pupovca je, inače, proteklih sedmica vođena kampanja kada su predstavnici dela hrvatskih veterana tražili da se javno izjasni o Domovinskom ratu, izjavama predsednika Srbije Aleksandra u Bačkoj Palanci i vojno-policijskoj akciji Oluja, što je on i učinio nedavno na konferenciji za novinare.

“S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vreme a posebno proteklih sedmica protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke ovaj napad ne treba nikog da iznenadi, jer ta je kampanja takva da podstiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja”, navedeno je, između ostalog, u današnjem saopštenju SNV povdom ovog napada.

Vučić: Ne dolivajte ulje na vatru, treba da gradimo budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je žao zbog napada na predsednika SDSS Milorada Pupovca u Zagrebu, ali i da to ne menja njegov stav i poruku da Srbija i Hrvatska, Srbi i Hrvati, treba da grade zajedničku budućnost.

“Znam da Pupovac ne brine za fizičke posledice. Neko je želeo da ga unizi i ponizi kao čoveka i predstavnika Srba. Opravdanja da ga nije niko udario, već gađao hranom je mnogo gore”, naglasio je Vučić.

Dodao je da bi se on stideo da se to desilo Žigmanovu u Srbiji i da bi rekao da je to sramota za Srbiju, te da se nada da će i Hrvatska tako reagovati.

“Žao mi je zbog svega što se dogodilo Pupovcu i neću ovu situaciju da koristim da bih dolivao ulje na vatru loših odnoša Srba i Hrvata”, rekao je Vučić i ukazao da su naše emocije uzavrele kada se o takvim stvarima govori, ali da bi voleo da Hrvatska razume da imamo zajedničku budućnost, dok po pitanjima iz prošlosti možemo da se razlikujemo.

“Po pitanjima iz prošlosti mogu da mi zamere šta hoće i mojim izjavama i ja njima, ne samo što se tiče izjava, nego što se tiče i dela – mnogo toga, ali to ne menja moju poruku da sam aposolutno uveren da Srbija i Hrvatska i da će Srbi i Hrvati, bez obzira na tragičnu ličnu i porodičnu prošlost, morati zajednički da grade budućnost” rekao je Vučić.

Rekao je da ne želi da koristi ovaj incident za nekakav napad na hrvatsku vlast i državu, sa kojom se razlikujemo po pitanju prošlosti.

“Nećemo imati nikada iste poglede na period od 1941 do 1945. Za neke je to bilo loše godine, za neke godine borbe za slobodu. Tako ni na Oluju nećemo nikada imati isti pogled, jer je to za njih sveta pobeda, a za nas najveći zločin i najteže etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata. O tome možemo da pričamo 10 dana u toku godine, a dajte ostatak vremena da govorimo o budućnosti”, naglasio je on.

Vučić je pozvao hrvatsko rukovodstvo i građane da razumeju da Srbi i Hrvati mogu da postoje samo ako budu gradili zajedničke ceiljeve, a ako to ne razumeju onda će učiniti loše jedni po druge.

“Ovo ne kažem što mislim da su jači i što ih se plašim, već zato što su potrebni saradnja i mir u regionu, zajednički projekti”, naglasio je on.

Podsetio je da su Hrvati mnogo izgubili što nisu hteli da rehabilituju prugu do Beograda, pa Srbija sada gradi prugu prema Budimpešti, koja će zaobići Zagreb, zbog čega samo oni gube.

“Dajte da sednemo i sarađujemo. Mi i Hrvati nemamo otvorenih teritorijalnih pitanja. Nemojte da vodite hajke, nećete me naterati da hvalim Tuđama i Oluju, kao što mi vas nećemo naterati da hvalite Miloševića ili bilo šta drugo”, objasnio je on.

Ukazao je da će opet doći 15 dana kada ćemo reći šta mislimo, a cenu će plaćati naši ljudi u Hrvatskoj, ni krivi ni dužni, kojih po popisu ima mnogo manje nego što stvaro ima.

“Samo se nadam da neće neko da izmišlja hrvatske pravoslavne crkve, kao neki druge u regionu kako ne bi očistili Srbe”, poručio je on.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.