D.I.C. Veritas

Blic,N1, Tanjug, 02.05.2018, Plenković: Dačić je neuspešan šlager pevač

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije nakon što je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević proglaššen nepožželjnim u Srbiji, ali je ipak uputio uvredljive reči na račun srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Nakon juče razmenjenih izjava Plenkovića i Dačića u kojima su se složili da Srbi i Hrvati nisu isti, jer kako je rekao Dačić, Hrvatska je bila uz Hitlera i počinila holokaust što Srbija nije, hrvatski premijer je danas to nazvao “skandaloznom retorikom”, prenosi regionalna N1.

- Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome da je neuspešan ššlager pevač i mi se na takve izjave ne žželimo osvrtati, nego voditi evropsku politiku – rekao je Plenković novinarima.

On je ponovio da Hrvatska vodi politiku, kako tvrdi, saradnje sa svima koji uvažžavaju civilizacijske i evropske standarde.

- Razmotrili smo tematiku juče i danas. Hrvatska je odgovorna držžava i žželimo otvoriti nove stranice saradnje sa svim susednim zemljama – rekao je Plenković nakon sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a.

On je dodao da je sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić juče i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istakavšši i da neće doći do povlačenja hrvatskog ambasadora iz Srbije, prenela je Hina.

- Nema nikakve potrebe za to – naglasio je Plenković.

Ali, to ipak ne znači da će Hrvatska vlada ostati “dužna” Srbiji, jer, kako navodi N1, iz Vlade kažu da će odgovarati na provokacije i neistine, poput izjave Ivice Dačića da je Hrvatska bila na strani Hitlera.

Vlada Srbije je na sednici prošle nedelje odlučila da hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju, a to je, kako su poručili, mera reciprociteta Beograda odnosno odgovor na notu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u tu državu.

Ranije danas je javljeno da je nakon konsultacija predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Vlade Andreja Plenkovića i šefice diplomatije Marije Pejčinović Burić, odlučeno da Zagreb neće ići u dalje zaoštravanje odnosa sa Beogradom, nakon što je ministar odbrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji.

Kako je N1 nezvanično saznao, nema govora o povlačenju hrvatskog ambasadora iz Beograda. Takva odluka je doneta nakon današnjih konsultacija premijera i ministarke spoljnih poslova, ali i jučerašnjeg susreta premijera s predsednicom u Okučanima.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.